Ugrás a tartalomra

Két hét kampány, nyolc lista - parlamenti választásokra készül Szerbia

2023.11.14
13:40
2024.04.17
13:01
Forrás
Pannon RTV
Két hete folyik az előrehozott parlamenti választások kampánya, eddig nyolc listát hirdetett ki a Köztársasági Választási Bizottság. Három és fél év alatt a decemberi lesz a harmadik parlamenti választás az országban.

Haladók, szocialisták, VMSZ, radikálisok, baloldali összefogás, jobboldali összefogás és kisebbségi összefogás. Egyelőre ez a választék az előrehozott parlamenti választásokra. A jelöltlistákat viszont november 26-ig lehet leadni, így számíthatunk még néhány indulóra. A nyolc „versenyző” azonban gőzerővel kampányol terepen, a médiában és az interneten is.

A Szerb Haladó Párt rendezvényein egyre nagyobb szerepet kap az elvándorlás kérdése, pontosabban az elvándorlás megállítása és visszafordítása, hiszen Aleksandar Vučić is többször rámutatott már, hogy sokan tértek vissza Szerbiába külföldről, mert itt jobb munkát találtak. Emellett természetesen a „szokásos” kampánytémák is megjelentek: a koszovói helyzet, a megépített utak, kórházak és iskolák száma, de a bér- és nyugdíjemelések is. Miloš Vučević listavezető beszédeiben arra figyelmeztet: sorsdöntő választások várnak Szerbiára december 17-én.

„A döntés egyszerű: december 17-én Szerbia vagy emelt fővel megy tovább a helyes irányba, vagy visszatérünk a 2012 előtti időszakba. Abba az időszakba, amikor veszítettünk, amikor megaláztak minket, legyőztek minket, amikor csak hozomány voltunk, amikor a külföldi nagykövetségek és mágnások diktáltak a népnek és az országnak is.”

A Szerbiai Szocialista Párt listájának neve Ivica Dačić – Szerbia miniszterelnöke, és a listavezető szerint minden indulónak jeleznie kellene, hogy győzelme esetén kit javasolna a kormány élére.

„Nem azért Ivica Dačić – Szerbia miniszterelnöke a szlogenünk, mert én ezzel akarom ápolni a hiúságomat vagy a komplexusaimat. Itt a politikai céljainkról beszélünk. Az a politikai célunk, hogy elegendő számú szavazatot kapjunk. Hogy ez lehetséges-e, attól függ, milyen támogatást kapunk az emberektől.”

A baloldali összefogás Szerbia az erőszak ellen nevű listájának képviselői főként a Szerb Haladó Párt megbuktatását tűzték ki célul, mert úgy vélik, a haladók nem a megfelelő módon vezetik az országot. Ez a csoportosulás, amely a májusi vérengzéseket követően a tömegtüntetéseket szervezi.

Miroslav Aleksić, köztársasági parlamenti képviselőjelölt: „Úgy gondolom, ezúttal a normális és tisztességes Szerbia fog győzni, amely nem fogja megengedni a cinizmus politikájának azt, hogy eltiporjon, hogy minden lehetséges módon megalázzon, és hogy vak követőket csináljon belőlünk az újgazdag haladó elit számára.”

A szélsőjobboldalinak is nevezhető összefogás, amelyet a Dveri és a Fogadalomtevők Szerb Pártja alkot, hasonló célokat tűzött ki célul, vagyis azzal kampányolnak, hogy meg akarják dönteni a tíz éve hatalmon lévő Szerb Haladó Pártot.

Választások 2023
Miloš Vučević
Ivica Dačić
Szerb Haladó Párt
Szerbiai Szocialista Párt
Szerbia az erőszak ellen
Miroslav Aleksić

Most

17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.