Ugrás a tartalomra

Két minisztériummal lesz több (videó)

2017.06.16
14:39
Már a következő héten megalakulhat az új szerb kormány
Már a következő héten megalakulhat az új szerb kormány. Ana Brnabić elfogadta jelölését a kormányalakítói posztra, most pedig megkezdi expozéja írását. A következő napokban több politikai szereplővel tárgyal majd az új szerb kormány megalakításáról. Maja Gojković, a köztársasági képviselőház elnöke szerint tartalmas parlamenti vitára lehet számítani az új kabinet megválasztásával kapcsolatban, amely több napig is elhúzódhat, de jövő hétvégére megalakulhat az új szerb kormány Ana Brnabićtyal az élén. A képviselők az üléseken megvitatják majd expozéját, valamint minden egyes kormánytag-jelöltet. A kormányt és kormányfőt is június 23-a előtt kellene kinevezni, ehhez azonban szükséges, hogy a 250 fős képviselőház többsége Ana Brnabićra és kabinetjére adja le voksát.



Maja Gojković, elnök, szerbiai parlament: „A következő napokban várjuk, hogy a kormányalakító értesítse a parlamentet arról, hogy készen áll részt venni a vitán. A protokoll szerint ugyanis kérvényeznie kell, hogy összehívjunk egy rendkívüli ülést, amin meghallgatjuk őt. Lefolytatjuk majd a vitát arról, amit hallani fogunk, és szó lesz a jövendőbeli kabinet személyi összetételéről, valamint természetesen megállapítjuk a köztársasági parlament többségének akaratát.” Az új kormányról annyit már most tudni lehet, hogy kettővel több minisztériuma lesz. Az egyik az ökológiával foglalkozik majd, a másik részleg feladatköre egyelőre ismeretlen, ahogyan az is, hogy Brnabić marad-e továbbra is államigazgatási és önkormányzati miniszter is egyben. Az új kormány alapja nem változik majd, viszont a Szerbiai Szocialista Párt komolyabb szerepet tölthet be. Aleksandar Vučić államfő várakozásai szerint Brnabić elsősorban a gazdasággal és a digitalizációval foglalkozik majd, míg Ivica Dačić a politikai részt vezeti.
expozé
Maja Gojković
Ana Brnabić
kormányfő-jelölt

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.