Ugrás a tartalomra

Kétnapos NATO-csúcstalálkozó Vilniusban

2023.07.11
08:26
2023.07.11
16:27
Forrás
Pannon RTV
Napirenden a katonai szövetség bővítés és az orosz–ukrán háború.

Kétnapos NATO-csúcs kezdődött Litvánia fővárosában, Vilniusban. A találkozó fő témája az orosz-ukrán konfliktus, de Svédország NATO csatlakozása is napirenden szerepel.

Hétfő este megérkeztek már a NATO vezető politikusai Vilniusba. A csúcstalálkozó előestéjén Törökország hosszú hónapok vitája után igent mondott Svédország NATO csatlakozására. Ezt azzal egyértelműsítették, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök és Ulf Kristersson svéd kormányfő kezet fogott egymással, Jens Stoltenberg előtt. A török elnök úgy nyilatkozott, Törökország már több mint ötven éve várakozik az Európai Unió kapujában. Nyissátok meg az utat az EU-ba Törökország számára, és mi is megnyitjuk az utat Svédország előtt.

A NATO-csúcson kiemelt téma az orosz-ukrán konfliktus. Orbán Viktor magyar miniszterelnök úgy fogalmazott, az egyedüli megoldás a béke és az azonnali tűzszünet. Szijjártó Péter szerint a NATO csúcstalálkozóján sikerül elkerülni az ukrajnai háború eszkalációjának kockázatát és felelősségteljes döntést hozni Ukrajna tagsági perspektívájáról. A magyar külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, Magyarország számára a legfontosabb a NATO azon korábbi világos döntésének megerősítése, amely szerint a katonai szervezet nem részese az ukrajnai fegyveres konfliktusnak.

Volodimir Zelenszkij aggodalmának adott hangot a csúcs kapcsán. Szerinte ugyanis a NATO-nak konkrét menetrenddel kellene rendelkeznie Ukrajna felvételével kapcsolatban, és egy időkeretet is meg kellene határozni. Az ukrán elnök szerint mindez bizonytalanságot okoz és a gyengeség jele. A NATO főtitkár ma egyébként bejelentette, hogy Kijev még több katonai segélyt kap. A csúcstalálkozón várhatóan jóváhagyják a NATO első átfogó védelmi tervét is Oroszország ellen, amely az első ilyen jellegű terv a hidegháború óta.

Franciaország megkezdi Ukrajna ellátását nagy hatótávolságú rakétákkal - ezt már Emmanuel Macron, francia elnök nyilatkozta. A Kreml erre úgy reagált, hogy a Franciaország ezen lépése következményekkel jár majd Ukrajna számára. Németország is hasonló támogatásáról biztosította Ukrajnát.

Jens Stoltenberg NATO főtitkár tegnap a NATO koszovói jelenlétéről is beszélt. Azt mondta, hogy nagyon várja az egyeztetést Aleksandar Vučić szerb elnökkel. Stoltenberg úgy fogalmazott, a NATO azért van jelen Koszovóban, hogy biztosítsa a békét és a stabilitást. Tekintettel a közelmúltbeli instabilitásra, növeltük jelenlétünket, és állandó kapcsolatban vagyok a szerb elnökkel - emelte ki.

NATO
NATO-csúcs
Vilnius

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 07:43

Ma van Đurđevdan

A Juliánusz naptár szerint április 23-án, a Gergely naptár szerint május 6-án van Szent György napja.
18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.