Ugrás a tartalomra

Ki is vajon Ausztria jövendőbeli elnöke?

2016.12.05
08:19
Ugyan az eredmények még nem hivatalosak, de a független osztrák államfőjelölt győzelme már borítékolható
Ugyan az eredmények még nem hivatalosak, de a független osztrák államfőjelölt győzelme már borítékolható. Ausztria tegnap egy rendkívül fontos kérdés kapcsán döntött. A választók két irányvonal közül választhattak. Az Európa-párti Alexander Van der Bellen megválasztásával nemet mondtak a menekültválságot központi témaként értékelő, Európa-szkeptikus oldalra. De ki is vajon Ausztria jövendőbeli elnöke? Alexander Van der Bellen, a 72 éves egyetemi professzor, először a szociáldemokrata párt tagja, majd a Zöldek pártjának egykori sikeres elnöke függetlenként, de a Zöldek támogatásával indult a tisztségért. A legtöbbek szerint a jelölt jól tudná képviselni Ausztriát nemzetközi téren, azonban nem érti a munkásemberek és a vidék problémáit. Van der Bellen választási plakátjain elsősorban Ausztria tekintélyéről és az ésszerű választásról szóló szlogenek jelentek meg. A kampánya során ugyanis arra figyelmeztetett, hogy "ne Ausztria legyen az első nyugat-európai ország, ahol a jobboldali demagógia átveszi a hatalmat". Alexander Van der Bellen pár napja bemutatott négypontos tervének fő eleme a magas munkanélküliségi ráta elleni küzdelem. Van der Bellen nagyravágyó, de közösen megvalósítható célnak nevezte Christian Kern osztrák kancellár által tett javaslatot, amely szerint 2020-ig 200 ezerrel több embert kell foglalkoztatni az országban. Van der Bellen kiemelten foglalkozik továbbá Ausztria unióban betöltött szerepével. Szerinte a kelet-európai országokkal való kapcsolatok kiépítése "veszélyes", jó viszonyra kell törekedni minden országgal. A jelölt ezzel utalt ellenfele által hangsúlyozott irányvonalra, amely szerint Ausztriának szorosabban együtt kellene működnie a visegrádi államokkal. A Zöldek által támogatott jelölt Leopold Figl, Bruno Kreisky és Heinz Fischer korábbi elnökök vezetési stílusát akarja követni, semleges országként a nemzetközi konfliktusokban a közvetítő szerepét szeretné betölteni. A jelölt programjában arra is kitért, hogy egyeztetni kíván a polgármesterekkel a vidék gondjairól és továbbá akarja erősíteni a szociális összetartozást, ennek jegyében különböző társadalmi csoportokat akar fogadni és meghallgatni irodájában. (MTI)  
elnökválasztás
Ausztria
Alexander Van der Bellen

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.