Ugrás a tartalomra

Kiállítás és filmvetítés a szerb-magyar barátság jegyében

2023.11.22
12:17
2024.04.17
13:01
Forrás
Pannon RTV
Belgrádban a szerb-magyar barátságnak szentelt esteket szervezett a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezete.

A kétnapos eseményen az érdeklődők kedden egy, a történelem során létrejött szerb-magyar szerelmi kapcsolatoknak szentelt kiállítást tekinthettek meg, szerdán pedig korabeli magyar mozifilmek vetítésén vehetnek részt a Vračar városrészben levő Božidarac Művelődési Intézet épületében.

1853-ban Miloš Obrenović szerb fejedelem fia, Mihailo Obrenović fejedelem egy magyar grófnőt, Hunyady Júliát vette feleségül. Házasságuk 1868-ban ért véget, amikor is Mihailo séta közben merénylet áldozata lett. Az ő történetük egyike azon szerb-magyar szerelmi szálaknak, amelyeket a Belgrádban bemutatott kiállítás ismertet. A nagy érdeklődés miatt a szerb fővárosban már másodszor bemutatott tárlatot Agyánszki Máté történész állította össze.

„Ha az utca emberét megállítjuk és megkérdezzük, hogy milyenek voltak a szerb-magyar kapcsolatok, akkor talán az első asszociáció az, hogy rosszak, mert ott vannak a fejünkben az első és második világháború, a 19. század forradalmai, amikor az ellentétes táborban kaptunk helyet. De viszont, ha megnézzük az egész történelmet, akkor sokkal többször voltunk jó viszonyban, mint ellenséges viszonyban. Ez ritkaság a szomszédok között is.”

A kétnapos rendezvény megnyitóján mások mellett Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete is jelen volt. Az egybegyűltek a VMSZ választási programjával is megismerkedhettek. A pártnak 2018 óta a belgrádi városvezetésben is van képviselője, amit azért is fontosnak tartanak, mert ezáltal helyi szinten, a szerb fővárosban is dolgozni tudnak a szerb-magyar kapcsolatok erősítésén.

Nebojša Marjanović, a VMSZ belgrádi szervezetének elnöke: „Mindenekelőtt lehetőséget kaptunk arra, hogy gyakorlatilag egész Belgrád területén számos szervezési ügyet gyorsan, azonnal megoldjunk. Másfelől, hogy sok rendszerszintű problémát sokkal hatékonyabban oldjunk meg, mint ez korábban valaha is lehetséges volt.”

Egészségügy, oktatás, mezőgazdaság. A Vajdasági Magyar Szövetség évek óta számos területen aktívan részt vesz a szerbiai ügyek alakulásában a kormányban dolgozó államtitkáraik által is. Kovács Elvira, a párt alelnöke elmondta: meggyőződése, hogy tevékenységeik, illetve a mostani választási programjuk elemei nem csak a vajdasági magyaroknak, hanem Szerbia minden polgárának tud jó dolgokat eredményezni.

Kovács Elvira, alelnök, VMSZ: „Beszéljünk itt csak az ország normalizálódásáról, illetve a különböző infrastrukturális projektumokról, a migránsválság komoly kezeléséről, a polgárok biztonságának a biztosításáról. Arról a szókimondó politikáról, hogy mit gondolunk Európa jövőjéről, a szuverenitásról.”

A VMSZ arra buzdította a belgrádi lakosokat, ha jónak találják a választási programjukat, támogassák őket a december 17-i szerbiai választásokon. A szerb-magyar barátságnak szentelt esemény második napján az érdeklődők a Kincsem és A Viszkis című magyar mozifilmek vetítésén vehetnek részt a Božidarac Művelődési Intézet nagytermében.

Nebojša Marjanović
Agyánszki Máté
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.