Ugrás a tartalomra

Kiemelt szerepet kap az oktatás a Magyar Nemzeti Tanács 2024-es munkatervében

2023.12.29
15:20
2023.12.29
16:17
Forrás
Pannon RTV
Egyebek mellett az iskolakezdő csomagok kiosztása, az iskolabuszprogram, a felsőoktatási ösztöndíjak, a pedagógusok szakképzése továbbra is fontos elemei a következő évnek - hangzott el az MNT 10. rendes ülésén.

Az MNT idei, 2023-as költségvetését ismét módosították, mivel változott a támogatások összege, de megvitatták a 2024-es költségvetést és munkatervet is, ahogy számos más intézményé is jóváhagyásra került.

Akkor lehet egy erős nemzeti tanács, ha van egy erős VMSZ - mondta felszólalásában Fremond Árpád a december 17-i választások kapcsán. Az MNT elnöke kiemelte, a választásokra koncentráltak, így az oktatási és a kulturális stratégiák egyelőre nem kerültek elfogadásra, de igyekezni fognak, hogy a következő évben ezeket elfogadják. Az MNT idei utolsó ülésén a tanács 2023-as évi költségvetését ismét módosították. Ennek oka, hogy változtak a támogatások összegei. A Szerb Köztársaság és Vajdaság Autonóm Tartománya mellett a helyi önkormányzatok is támogatják az MNT munkáját.

Sárközi István, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke kiemelte: „A helyi önkormányzatok támogatása 13 millió 489 ezer 283 dinárról 14 millió 678 ezer 033 dinárra növekszik. Az adományok és támogatások elnevezésű tétel 365 millió 919 ezer 859 dinárról 418 millió 481 ezer 477 dinárra emelkedik, amely a 2023-as évi felsőoktatási ösztöndíjprogram és a történelmi egyházak szórványközösségi és közművelődési tevékenységeinek 2023-as évi támogatása keretösszegének növekedése, valamint a Szakma Sztár vetélkedő megszervezésének támogatására és az óvodai hagyományápoló foglalkozások támogatása új tételként történő megjelenése következtében keletkezett.”

2023-ban bővült a szabadkai Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény, kihelyezett tagozatot nyitottak Noszán, valamint mivel Szabadka Város támogatja a magánóvodákat is, így a Vackor a várostól is számíthat támogatásra - ennek értelmében az intézmény 2023-as pénzügyi tervét módosítani kellett. A Vackor 2024-es pénzügyi tervét is jóváhagyták.

Katona Novák Ágnes, igazgató, Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény: „Az év folyamán a kiadások racionalizálására törekedtünk, alkalmazottaink száma növekedett a tagozat nyitása végett, így ez maga után vonja a bérköltségek növekedését. Szolgáltatási költségeknél az eltérések a gazdasági helyzet okozta árnövekedések miatt alakultak ki. Legnagyobb eltérések a közüzemi díjak növekedéséből fakadnak, megnövekedtek a kommunikációs szolgéltatások díjai is. A noszai tagozat teljes felszerelését és működését is biztosítani kellett az indulás után.”

A szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium kollégiummal bővülhet, valamint befejeződhet a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium épületrésze. Utóbbi munkálatai 2024 elején kezdődhetnek - mondta Fremond Árpád. Az MNT elnöke ismertette a tanács 2024-es munkatervét. Hangsúlyozta, a következő évben kiemelt szerepet kap az oktatás. Jövőre ismét szeretnék megszervezni például a Suliexpót és az Eduexpót is.

Fremond Árpád, elnök, MNT: „2024-ben tervezzük a Magyar Szó Házban megkezdett óvodai fejlesztések befejezését, itt két bölcsődei és két óvodai csoportot szeretnénk kialakítani majd Újvidéken, különböző gyermekfoglalkozásokat is tervezünk és lesz egy játszótér is majd a székház belső udvarában. Úgyhogy azt gondolom, hogy ez egy óriási projektum és ez prioritást kell, hogy élvezzen a következő napokban. lehet, hogy a következő év elején már a közbeszerzés is le kell, hogy záruljon és akkor történik majd meg a nyitás is. bízom benne, hogy valamikor az év első felében a munkálatok is megkezdődhetnek.”

Emellett oktatási intézmények igazgatóválasztási, valamint bizottsági tagcseréjének eljárását is jóváhagyták.

Az MNT 2024-es költségvetésének 70 százalékát az oktatásra fordítják - mondta Fremond Árpád a Magyar Nemzeti Tanács ülését követően. Az MNT 2023-as évi költségvetésének módosítása szükséges volt, a következő évi költségvetést és munkatervet pedig összhangba hozták - mondta az MNT elnöke.

MNT
Magyar Nemzeti Tanács

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.