Ugrás a tartalomra

Kim Dzsong Un és Donald Trump történelmi találkozójára készül a világ

2018.06.11
13:50
2020.02.17
19:05
Forrás
Pannon RTV
A helyszín Szingapúr, ami mindkét országnak semleges terepnek tekinthető, egyszerre ápolt jó diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatokat az Egyesült Államokkal és Észak-Koreával.

Az amerikai és az észak-koreai vezető már vasárnap megérkezett Szingapúrba, ahol kedden ülnek tárgyalóasztalhoz, nem hivatalos hírek szerint helyi idő szerint reggel kilenckor. A megbeszélés központi témája a Koreai-félsziget atommentesítése lesz, amelynek egyik első lépése, hogy Phenjan feladja atomprogramját. Most először találkozik hivatalban lévő amerikai elnök észak-koreai vezetővel.

Washingtoni kormányközeli források alapján a politikai híreket közlő Politico portál arról számolt be, hogy az amerikai vezetés a gazdasági szankciók és szigorítások enyhítését ígéri, illetve egyéb könnyítéseket is, amennyiben az észak-koreai rezsim elvégzi a teljes atommentesítést.

Mike Pompeo, az USA diplomáciájának a vezetője kifejtette: a megszorítások egész addig érvényben maradnak, amíg Észak-Korea meg nem semmisíti tömegpusztító fegyvereit. „A szankciók egészen addig érvényben maradnak, amíg Észak-Korea bizonyíthatóan és teljesen megsemmisíti tömegpusztító fegyvereit és atomprogramját. Ha a diplomáciai egyeztetések nem jó irányba haladnak, amelyre remélhetőleg nem kerül sor, akkor más intézkedéseket foganatosítunk.”

Az egyeztetésnek helyet adó Szingapúr több másik felmerülő helyszínnel szemben mindkét félnek számos szempontból a legideálisabb választás volt. Politikai elemzők szerint az egyik legfontosabb tényező, hogy dél-kelet ázsiai városállam mindkét országnak semleges terepnek tekinthető. Jó diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatokat ápol az Egyesült Államokkal és Észak-Koreával is.

Már egy héttel a csúcs előtt az is kiderült, hogy az egyeztetés a tekergő kígyó alakjában elnyúló Capella szállóban lesz. Itt még a pávák is szabadon sétálnak. A Capella egy alig öt négyzetkilométeres luxusszigeten, a Sentosán helyezkedik. Amelyen egykoron kalózok bujkáltak.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint olyan város kellett, aminek az infrastruktúrája megfelelő ahhoz, hogy kezelni tudja a csúccsal járó óriási nemzetközi érdeklődést. Ezt a városállamot tartják Ázsia legbiztonságosabb országának.

Szingapúr és Észak-Korea kapcsolatai több mint négy évtizedre nyúlnak vissza, és éveken át a délkelet-ázsiai ország számított az elszigetelt rezsim nyolcadik legfontosabb kereskedelmi partnerének. A városállam viszont a Világbank adatai szerint az Egyesült Államoknak is az ötödik legnagyobb kereskedelmi partnere, és biztonsági együttműködéseik is vannak. Érdekesség, hogy a helyszínre Kim Dzsongun közeli barátja, az egykori sztárkosaras Dennis Rodman is ellátogatott.

Donald Trump
Észak-Korea
Kim Dzsong Un

Most

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.