Ugrás a tartalomra

Kim Dzsongun átverte Donald Trumpot?

2018.11.12
22:42
2020.02.17
19:04
Forrás
hirado.hu,MTI
Észak-Korea nem állította le ballisztikusrakéta-programját, amelyet 16 titkos bázison folytat – állítja a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS).

A hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmány műholdas fotókkal igazolja, hogy Észak-Koreában nem semmisítették meg a rakétabázisokat. Háromféle rakétabázis szolgálja Phenjan atomfegyverkezését. Ezeken a rövid hatótávolságú, taktikai atomfegyverektől kezdve a Dél-Koreát, Japánt és az Egyesült Államok csendes-óceáni bázisait is elérni képes közepes hatótávolságú rakétákon át az Egyesült Államok partvidékét is elérő interkontinentális, stratégiai rakétákig több típusú atomfegyver is található. A CSIS kutatói külön kitértek a Sakkanmol rakétabázisra, amely a két Koreát elválasztó demilitarizált övezettől mintegy 50 mérföldnyire, azaz a dél-koreai fővárostól, Szöultól és az amerikai csapatoktól mintegy 80 mérföldnyire esik.

A kutatóközpont által közzétett fotókon a szakemberek pontosan megjelölték nem csupán a rakétabázis elhelyezkedését, hanem még a különböző épületeket, a raktárakat, a mozgatható rakétákat rejtő földalatti folyosókhoz vezető lejáratok helyeit is.

A Sakkanmol-bázis – írta a CSIS tanulmánya – hét hosszú földalatti alagutat rejt, ezekben 18 darab rakétaszállító járművet helyezhetnek el. A rakéták mindegyikének egy robbanófeje van. Válság idején a rakétákat gyorsan átszállíthatják a kilövő állomásokra, onnan egy órán belül felbocsáthatják. A stratégiai rakétabázisok a CSIS szerint olyan interkontinentális ballisztikus rakétákat rejtenek, amilyet Észak-Korea 2017-ben bocsátott fel, megrémítve a világot. Az amerikai kutatók ugyanakkor úgy vélik: bár Phenjan jelentős haladást ért el az atomfegyver-kísérletekben, de bizonyos műszaki problémákat egyelőre nem sikerült megoldania.

Kim Dzsongun
rakéta
CSIS
Donald Trump

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.
15:24, Frissítve: 17:44

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.