Ugrás a tartalomra

Kölcsönből növelnék a tartományi költségvetés keretét

2018.03.29
12:10
2018.03.29
17:07
Forrás
Pannon RTV
Egészségügyi beruházásokra és árvízvédelemre költenék a pénzt.

A módosítás után 70 milliárd lenne a tartományi költségvetés. Az eddigi büdzsé most egymilliárd hatszázmillió dinárral bővülne kölcsön formájában, amit az egészségügyre és az árvízvédelemre költenének. Igor Mirović tartományi kormányelnök szerint azért van lehetőség új kölcsönök felvételére, mert az elmúlt időszakban sikerült a megörökölt adósság egy részét törleszteni. Az ellenzéki pártok nem támogatják a hatalmi koalíció döntését.

Az új kölcsönt az egészségügyre és az árvízvédelemre fordítaná a tartományi kormány és kizárólag nagyberuházási projekteket valósítanának meg belőle. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga fölösleges eladósodásnak tartja a kölcsönt. Branislav Bogaroški, tartományi frakcióvezető, Vajdasági Szociáldemokrata Liga: „Úgy véljük, hogy a 2017-ből fennmaradt 5 milliárd dinár mellett felesleges újabb egymilliárd dinárral eladósodni, hiszen ha nem lehetett tavaly elkölteni az ötmilliárdot, mi alapján adósodunk el 2018-ban. Ez az év is ugyanúgy befejezetlen nagyberuházásokkal fog végződni, mint a 2017-es.”

A Szerb Radikális Párt szerint nem vitás, hogy az egészségügybe való beruházás nélkülözhetetlen, de kifogásolható a pénzelés módja és az adósság felhalmozása. Đurađ Jakšić, tartományi frakcióvezető, Szerb Radikális Párt: „A Szerb Radikális Párt véleménye szerint az egészségügy számára való berendezések beszerzését és az árvízvédelmet a költségvetésből kell pénzelni, nem pedig kölcsönből.”

A költségvetés módosítását az Alternatíva a Vajdaságért képviselőcsoport sem támogatja. A szavazásnál tartózkodnak - mondta Csonka Áron tartományi képviselő. „Úgy látjuk, hogy a költségvetésben van elegendő eszköz, amit megfelelő átirányítással fel tudnánk használni ezeknek a céloknak a megvalósítására, és nem kellene külön kölcsönöket felvenni.”

A hatalmi többség képviselői helyesnek tartják az új kölcsönt, hiszen az az egészségügyi és az árvízvédelmi beruházásokra lesz irányítva. Emellett a 3 százalékos kamat kedvező – mondta Milenko Jovanov, a Szerb Haladó Párt frakcióvezetője. „Most van lehetőségünk, hogy kedvező feltételek mellett vegyünk fel kölcsönt, figyelembe véve, hogy milyen célra fordítanánk a pénzt. Aláhúzom, ezek az eszközök nem a tartomány pénzügyi stabilitását szolgálják, a tartomány stabil, hanem beruházásokra fordítjuk azokat. Amennyiben beruházásokra adósodunk el, a polgárok érdekeit vesszük figyelembe, mert ezek után jobb egészségügyi ellátásban részesülnek majd.”

Az egymilliárd dináros kölcsönt új, az egészségügyben nélkülözhetetlen gépek és berendezések vásárlására fordítja a kormány, de az még nem végleges, hogy mely intézmény milyen támogatásban részesül majd - mondta Bagi Bojan, a VMSZ tartományi képviselője. „Ez a leosztás nem megbeszélések szerint fog lezajlani, hanem lesznek nyilvános, transzparens pályázatok, kritériumok, szakkomisszió, ami meghatározza, hogy mi az a prioritás, és mi az, amire lesznek ezek a pénzek leosztva, és hogy lesz ez Vajdaság-szerte elosztva.”

A tartományi képviselőház ülésén egyebek mellett elemezték a tartományi ombudsman évi jelentését is.

tartományi költségvetés
módosítás
kölcsön

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.