Ugrás a tartalomra

Költségvetési vita a szerbiai parlamentben (videó)

2016.12.08
16:08
Az ellenzék csaknem 300 módosítási javaslatot nyújtott be a jövő évi büdzsé tervezetére
Az ellenzék csaknem 300 módosítási javaslatot nyújtott be a jövő évi büdzsé tervezetére. Az ellenzék és a kormánypártok képviselői között éles ellentét alakult ki a költségvetés kapcsán. A parlamenti ülés első része inkább a frakciók személyes politikai pontszerzéseiről szólt, mintsem a jövő évi köztársasági költségvetésről. A Szerb Radikális Párt képviselői csoportja a Montenegróban elfogott szerb állampolgárságú személyekről tett fel kérdéseket. Az érdemi vita a költségvetéshez benyújtott indítványokról csak másfél óra után kezdődött el. A vitában szinte minden területen támadta az ellenzék a tervezetet. A kultúrára szánt összegeket, a kormány és a parlament működésére fordított pénzeket, sőt a mezőgazdasági támogatások mennyiségét is kifogásolták. Az Új Párt képviselője szerint irányváltásra van szükség a gazdaságban. Zoran Živković, az Új Párt elnöke: „Egyetértek és köszönet az előző felszólaló idézetének, vagy erősítjük a kivitelt, vagy meghalunk gazdasági értelemben. Tehát a kivitel felé kell fordulnunk, nem pedig olyan lyukakat javítgatni, amelyek hatalmasak már évek óta.” Az ellenzék képviselői az állami támogatások mértékét és alkalmazását is támadták. Saša Radulović, az Elég volt Mozgalom elnöke szerint a szubvenciókra épülő gazdaságpolitika elhibázott. „Ez egy vesztes gazdaságpolitika. Az állami támogatási rendszert meg kell szüntetni, nem biztosít plusz hozzájárulást, ráfordítást igényel és szorosan kapcsolódik a korrupcióhoz. Amikor gazdasági miniszter voltam, az állami támogatások 30 százalékban pártpolitikai ütőkártyák voltak.”



Dušan Vujović pénzügyminiszter minden módosító indítvány kapcsán megszólalt. A parlament működési költségeire vonatkozó indítványt megszavazták. „Egyetértettünk a módosító indítvánnyal, azért, mert 2015-ben 1 milliárd 781 millió dinár volt előlátva a parlamentnek, 2016-ban 1 milliárd 867 millió, a mostani módosító indítvány után pedig 3 milliárd 75 millió, vagyis 1 milliárddal, 1 milliárd kétszáz millióval több. Úgy gondoljuk, hogy ez elegendő a tervek megvalósítására.” A parlament költségvetésről szóló vitája várhatóan holnap folytatódik.
vita
parlament
költségvetés
ellenzék

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.