Ugrás a tartalomra

Komoly előrelépések a szerb-magyar energetikai együttműködés terén

2023.04.20
14:12
2023.04.20
16:23
Forrás
Pannon RTV
Magyarország idén is tárol földgázt Szerbiának 500 millió köbméterig - jelentette be Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a szerb energiaminiszterrel tartott egyeztetése után Budapesten.

Dubravka Đedović és Szijjártó a kőolaj, földgáz és a villamosenergia területén is komoly előrelépésekről számolt be a két ország között.

Szerbia és Magyarország összehangolja felkészülését a következő fűtési időszakra, hiszen az európai energiaellátás súlyos nehézségekkel küzd az Ukrajnában zajló háború miatt - mondta Szijjártó Péter. A magyar külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, ennek érdekében Magyarország és Szerbia a földgáz, a kőolaj és a villamosenergia terén is komoly megállapodásokat kötött.

„Az MVM és a Szerbia Gas között létrejön egy közös vállalt hamarosan, amely közös földgázkereskedelmi tevékenységet fog végezni. Ezáltal is hozzájárulunk ahhoz, hogy a közép-európai energiapiacon a magyar és a szerb jelenlét erősödjön.”

A két miniszter továbbá megállapodott egy új kőolajvezeték kiépítéséről, amely Algyőt és Újvidéket kötné össze. A kőolajvezeték mindkét ország ellátásbiztonságának javításához hozzájárul - hangsúlyozta a szerb energiaügyi miniszter.

Dubravka Đedović, szerb energiaügyi miniszter: „A szerb kormány már elfogadta a megállapodást, hogy közös vállalatot nyissunk Szerbiában. Szeretnénk a közös kormányülésen az erre vonatkozó megállapodást aláírni, ami pedig a kőolajat illeti, további kapcsolódási pontra van szükségünk, hogy további alternatív forrásokat tudjunk biztosítani, és még inkább egymásra tudjunk támaszkodni, kevésbé harmadik megbízhatatlan partnerekre.”

Mindemellett egy új határkeresztező villamos vezeték megépítésen is dolgozik a két ország, amely a tervek szerint 2028-ra készül el. Ez nagy biztonságot ad az energiaellátás tekintetében mindkét országnak és bizonyítja, hogy az energiaügyi együttműködés az egyik legsikeresebb tere a stratégiai partnerségnek - hangsúlyozta Szijjártó.

Magyarország
Szijjártó Péter
Dubravka Đedović
energetika

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.