Ugrás a tartalomra

Konzervatív pártvezetők: Az EU szabad és egyenlő nemzetállamokból áll

2021.12.05
07:26
2021.12.05
11:53
Forrás
hirado.hu
Az európai intézményeknek a nemzetállamhoz képest alárendelt szerepet kell betölteniük és nem válhatnak az új „európai nemzet” létrehozását célzó társadalomtervezés eszközévé sem - áll a konferenciájukat záró nyilatkozatban.

Az Európai Unió szabad és egyenlő nemzetállamokból áll, őket számos szoros együttműködési terület köt össze, Európa pedig csak az ilyen együttműködési modell révén menthető meg további válságoktól és feszültségektől – szögezték le az európai konzervatív pártok vezetői a szombati, varsói konferenciájukat záró közös nyilatkozatban. Elutasítják az uniós jog önkényes alkalmazását, az alapszerződések sértését, torzítását. Teljes demokratikus legitimációval csak az államok szuverén intézményei rendelkeznek. Ezzel azonos legitimitásuk nincs az európai intézményeknek, így a nemzetállamhoz képest alárendelt szerepet kell betölteniük és nem válhatnak az új „európai nemzet” létrehozását célzó társadalomtervezés eszközévé sem.

Az európai nemzet koncepciója „soha nem létezett, ma sem létezik és nem létezhet a jövőben sem”. A társadalomtervezés példájaként a nyilatkozatban „az ideológiai alapú”, keresztény elemektől mentes nyelvezet kialakítására tett kísérleteket említik, nevezetesen az Európai Bizottság nemrég ismertetett javaslatát, amely értelmében kikerülne a szóhasználatból például a karácsony kifejezés.

konzervatív
Európai Unió
EU

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.