Ugrás a tartalomra

Konzervatív Politikai Akció Konferencia Budapesten

2023.05.04
08:10
2023.05.04
12:21
Forrás
Hirado.hu
A nyitóbeszédet Orbán Viktor magyar miniszterelnök tartja.

Csütörtökön és pénteken ismét Magyarországra figyelnek a világ konzervatív politikusai. Budapesten rendezik meg újra a jobboldal egyik legnagyobb nemzetközi találkozóját, a CPAC Hungaryt, melynek főszónoka Orbán Viktor miniszterelnök lesz. A rendezvény idei mottója: „Együtt erő vagyunk!” A magyar miniszterelnök beszéde 9:40-kor kezdődik. 2022 után ismét Budapesten rendezik meg a Konzervatív Politikai Akció Konferencia, vagyis a CPAC európai rendezvényét, amelynek idei mottója: „Együtt erő vagyunk!”.

Kari Lake, az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb konzervatív politikusa, Donald Trump lehetséges alelnökjelöltje az M1-en úgy nyilatkozott, „olyan erős országokra van szükség, amelyek szembeszállnak a globalizmussal”.

A magyar konzervatív politika sikerének 12 pontos receptje volt tavaly Orbán Viktor miniszterelnök CPAC-en megtartott beszédének legmarkánsabb mondanivalója. A kormányfő akkor azt mondta: „a legnagyobb probléma nyugaton a progresszív liberálisok közéleti dominanciája.” És erről beszélt Orbán Viktor augusztusban, az amerikai CPAC-en is.

Az idei CPAC Hungaryn a konzervatív erők összefogásának fontossága lesz az egyik vezérgondolat, de az orosz–ukrán háború és a mielőbbi béke témája is nagy hangsúlyt kap majd. Erről beszélt az M1-en az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb konzervatív politikusa. Keri Lake azt mondta: Magyarország számára potenciális veszély az orosz–ukrán háború, de Amerika számára is kockázat, mert az amerikaiak azt látják, hogy a nehezen megdolgozott jólétüket arra használják, hogy egy háborút finanszíroznak.

„A CPAC-en azt fogjuk hallani, hogy az emberek elmondják, hogy az országuknak kell lenni az első helyen. A békéről kell beszélni, Volodimir Zelenszkijt és Vlagyimir Putyint pedig tárgyalóasztalhoz kell kényszeríteni, hogy azonnal tűzszünet legyen” – hangsúlyozta Kari Lake.

Szerda délután már nagyjából minden készen állt a CPAC Hungary helyszínén, a budapesti Bálnában. A rendezvény magyarországi szervezője idén is az Alapjogokért Központ. Az intézmény főigazgatója, Szánthó Miklós elmondta, a világ konzervatív vezetői és gondolkodói részben azért találkoznak ismét Budapesten, mert Orbán Viktortól és a magyar kormányzó konzervatív erőktől sokat lehet tanulni.

„A CPAC Hungary idei üzenete, hogy együtt erő vagyunk. Ez egyfelől szimbolizálja azt, hogy csak együtt, nemzetközi szinten összeszerveződve, összemozogva van esélye a konzervatív jobboldali erőknek ahhoz, hogy világszerte újra tényezők legyenek, és újra szembe tudjanak menni a liberális mainstreammel. Hogy miért érkezik újra Budapestre? Annak szerintem nagyon egyszerű magyarázata van. Ez pedig a magyar jobboldali közösségnek a sikere” – magyarázta Szánthó Miklós.

A Konzervatív Politikai Akció Konferencia európai helyszínére idén is több száz politikai szereplőt, aktivistát és újságírót várnak. A csütörtök reggel kezdődő rendezvény nyitóbeszédét idén is Orbán Viktor miniszterelnök tartja. A kiemelt vendégek sorában pedig ott találjuk Janez Jansa volt szlovén és Andrej Babis korábbi cseh miniszterelnököt is.

Konzervatív Politikai Akció Konferencia
Budapest
CPAC

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.