Ugrás a tartalomra

Korhecz Tamást is kiválasztotta a szerb államfő alkotmánybírónak

2016.12.18
03:48
Kijelölte az öt alkotmánybírót Tomislav Nikolić, Szerbia elnöke arról a tízfős jelöltlistáról, amelyet a szerbiai parlament határozott meg pénteken
Kijelölte az öt alkotmánybírót Tomislav Nikolić, Szerbia elnöke arról a tízfős jelöltlistáról, amelyet a szerbiai parlament határozott meg pénteken. Az elnöki döntés szombaton jelent meg a Hivatalos Közlönyben. Tomislav Nikolić szerb államfő öt személyt jelölt ki az Alkotmányban foglaltak értelmében. Ők a szabadkai Korhecz Tamás, valamint Belgrádból Dragana Kolarić, Tijana Šurlan, Vesna Ilić Prelić és Tatjana Babić. Pénteken a szerbiai parlament már megnevezett négy alkotmánybírót: Snežana Markovićot, Milan Škulićot, Miroslav Nikolićot és Jovan Ćirićet - őket a képviselőház abból a nyolc jelöltből választotta ki, akiket Tomislav Nikolić államfő javasolt. Összesen kilenc alkotmánybírónak járt le decemberben a mandátuma. Szerbiában az Alkotmánybíróságnak 15 tagja van, akiket 9 évre neveznek ki – ötöt a parlament, ötöt az államfő, ötöt pedig a Legfelsőbb Semmítőszék nevez meg. Alkotmánybíró, valamint a testületbe jelölt, minden olyan szerb állampolgár lehet, aki büntetlen előéletű, legalább negyvenedik életévét betöltött személy és legalább tizenöt éves tapasztalattal rendelkezik a jog területén. A szerb alkotmánybíróság tagjai között eddig is volt magyar nemzetiségű bíró, Kartag Ódry Ágnes személyében. A jelöltekről szóló, korábbi parlamenti vitában Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség-Demokratikus Cselekvés Pártja parlamenti frakciójának vezetője elmondta, reméli, hogy a megválasztott alkotmánybírók az alaptörvénnyel, valamint a jogszabályokkal összhangban végzik majd dolgukat és a politikai döntések háttérbe szorulnak.
Tomislav Nikolić
Korhecz Tamás
alkotmánybírók

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.