Ugrás a tartalomra

A kormány visszavonta a törvényjavaslatokat a parlamenti eljárásból

2012.07.31
16:06
Az új szerb kormány visszavonta elődjének szinte minden parlamenti eljárásban lévő törvényjavaslatát
Az új szerb kormány visszavonta elődjének szinte minden parlamenti eljárásban lévő törvényjavaslatát. Két törvényjavaslat elfogadása viszont még várat magára. Összesen 77 törvényjavaslatot vont vissza a képviselőházi eljárásból az új szerb kormány. Mindössze két törvényjavaslat elfogadása van függőben. Úgy vélik, először le kell ellenőrizni azok tartalmát. Kormányhoz közeli források viszont úgy tudják, az sem kizárt, hogy a javaslatokat a jelenlegi formában szavazza majd meg a parlament. Egyelőre úgy tűnik két jogszabályjavaslat élheti túl a kormányváltást. Az egyik az állami vállalatok fizetési kötelezettségeiről szól, a másik pedig az általános forgalmi adó módosításáról.



Az állami vállalatok termelékenysége az utóbbi tíz évben csupán 18 százalékkal nőtt, míg a magáncégeknél ez az arány 2001 óta 126 százalék. Hozzátették: az állami adósság eléri a 110 milliárd dinárt, amelyből 10 milliárddal az állami intézmények, 40 milliárddal az állami tulajdonban lévő vállalatok, szintén 40 milliárddal a városok és községek, a közüzemi vállalatok pedig összesen 20 milliárd tartozással rendelkeznek. Ivan Nikolić, a Belgrádi Egyetem Közgazdasági Karának szakértője szerint vészes a helyzet, az új kormánynak első lépésben takarékossági intézkedéseket kellene hoznia, valamint elgondolkodni azon, hogyan lehetne a bevételeket növelni. Az új kormánynak már augusztusban szigorú intézkedéseket kell hoznia a költségvetési hiány csökkentésére az idei és a 2013-as évre. Így a mostani és a következő évben egymilliárd eurót takaríthatnának meg. Az év végéig 2,5 milliárd eurót kell biztosítani a költségvetési hiány fedezésére, illetve az esedékessé váló törlesztőrészletek fizetésére.
állami adósság
törvények

Most

13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.