Ugrás a tartalomra

Koszovó a téma az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén

2018.12.17
22:09
2018.12.17
22:51
Forrás
Szerbiai RTV
Vučić nem csak a szerbek, hanem az egész régió jövőjét félti a koszovói helyzet miatt. Thaci szerint már öt éve meg kellett volna alakítaniuk a koszovói hadsereget.

Koszovóról tárgyalnak az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén. Miután ismertették az ott zajló legutóbbi történéseket, és elhangzott, hogy a Pristina és Belgrád közötti viszony nem javult, továbbá, hogy a Brüsszel közvetítésével zajló párbeszéd is megrekedt, Aleksandar Vučić kapott szót.

Szerbia elnöke elmondta, hogy a brüsszeli megállapodásban foglaltakat Pristina nem teljesítette, ráadásul 100 százalékos vámot vezetett be Szerbiával szemben. Ezzel minden kereskedelmi lehetőséget elpusztított Szerbia és Koszovó között, és az egész szerb közösséget lehetetlen helyzetbe hozta. Emellett még meg akarják alakítani a koszovói hadsereget is, aminek semmilyen jogi alapja nincs – magyarázta a szerb elnök.  A döntés még a koszovói alkotmánnyal sincs összhangban, amelyet egyébként Szerbia nem ismer el. A koszovói alaptörvény szerint ugyanis a katonaság létrehozásához szükséges a szerbek jóváhagyása is, amit nem kaptak meg. Vučić azt is hangsúlyozta, hogy nem csak a szerb nép és Szerbia jövőjéért aggódik, hanem az egész régió jövőéért.

Hozzátette még, elég volt az olyan frázisokból, hogy mindkét félnek tennie kell valamit, mert Belgrád a megállapodásban foglaltakból mindent megvalósított, nem úgy, mint Pristina.

A szerb államfő végül szerbül is megszólalt. Azt üzente a Koszovón élő szerb közösségnek, hogy Szerbia mindig mellettük áll majd.

Hashim Thaci is szót kapott. Szerinte semmi rendkívüli nem történt Koszovón a múlt héten. A katonaság megalakításáról szóló döntésben nincs semmi kivetnivaló, és már legalább öt éve meg kellett volna hozniuk. Sokat késtek a koszovói hadsereg létrehozásával, mert olyanok jóakaratát várták, akik erre nem mutattak hajlandóságot – fogalmazott a koszovói elnök.

ENSZ Biztonsági Tanácsa
Aleksandar Vučić
Hashim Thaçi

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.