Ugrás a tartalomra

Kovács Elvira: A demokrácia kihívásai a mostani, bizonytalan időkben

2023.09.29
18:57
Forrás
közlemény
Az Európa Tanács által szervezett Parlamenti Elnökök Európai Konferenciáján vett részt Kovács Elvira Dublinban.

Az írországi eseményen több mint 60 házelnök és alelnök, valamint 400 küldött vett részt. A szerb parlament alelnökeként Kovács Elvira A demokrácia kihívásai a mostani, bizonytalan időkben című témakörben, valamint az egyenlőség és különbözőség, a kisebbségek politikai képviselete témában szólalt fel. A VMSZ-es politikus kiemelte, Szerbia nagy jelentőséget tulajdonít a parlamentnek, mint legfőbb törvényhozói és képviselői testületnek, amely nagyban hozzájárul az átláthatósághoz és a demokráciához. Az üzente, hogy Szerbia kész együttműködni szomszédaival és az Európa Tanács tagállamaival. Hozzátette, a béke és az együttműködés globális és regionális szinten, az elkötelezettség a jogállamiság és a nemzetközi jog tiszteletben tartása mellett a fő jellemzői Szerbia bel- és külpolitikájának. Ami a kisebbségvédelem területét illeti, hangsúlyozta, hogy a nemzeti tanácsok az intézményes formák a nemzeti közösségek kollektív jogainak megvalósítása szempontjából, a kultúra, az oktatás, a tájékoztatás és a hivatalos nyelvhasználat területén. Kovács Elvira közölte, az EU-val folytatott 23. tárgyalási fejezeten belül Szerbia elfogadta a cselekvési tervet a nemzeti kisebbségek jogainak megvalósításáról. Ennek jelenleg tart a felülvizsgálata. A nemi egyenjogúsággal kapcsolatban azt mondta, hogy Szerbiában a törvények a korábbi 30 százalékos kvóta helyett 40 százalékot látnak elő azzal kapcsolatban, hogy a kevésbé képviselt nem tagjai közül mennyien kerüljenek fel a választási listára.

Kovács Elvira
Dublin
EU
Európa Tanács

Most

22:25

Mága Zoltán koncertezett Topolyán

A hegedűművész Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elhunyt elnökének emléke előtt tisztelgett az eseménnyel a Sarlós Boldogasszony-plébániatemplomban.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.