Ugrás a tartalomra

Közép-Európa a biztos pont?! címmel tartott beszédet Orbán Viktor

2017.07.22
10:50
2024.03.19
08:36
A Bálványosi Nyári Szabadegyetem nagyszínpadán tartott beszédet Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Migrációs politika, visegrádi együttműködés, magyar külpolitika, Kárpát-medencei helyzetkép - számos témát érintett Orbán Viktor magyar miniszterelnök tusnádfürdői előadásában. Több mint 10 pontban az erős állam ismérveit is megfogalmaztaA kép eltávolítva., és azt is előrevetítette, hogy amíg ő Magyarország kormányfője, továbbra is harcolni fog a kontinensre nehezedő illegális bevándorlás ellen, és a fizikai határzárat sem fogják lebontani. A stabil Európai Unió előfeltételét pedig a balkáni államok, így Szerbia mielőbbi integrációjában látja.

„A Balkán teljes európai uniós integrációja nélkül nem lesz Európában béke. Ezért ki kell bővíteni az uniót. Első helyen a kulcsállamot, Szerbiát minél hamarabb fel kell venni az Európai Unió tagjainak sorába.” - jelentette ki Orbán Viktor Tusnádfürdőn, a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban szombaton. A magyar kormányfő előadásában elmondta: Szerbia és a balkáni államok eurointegrációjával Európa tovább erősödhet, megőrizve kulturális, politikai és vallási szuverenitását. Orbán a modern kor egyik legnagyobb kihívásának a globálisnak nevezett nemzetek feletti elit és a hazafias nemzeti vezetők közötti küzdelmet nevezte, amely harcban Magyarország és partnerei is jó oldalon állnak.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „Jóval az amerikai elnökválasztást megelőzően 2010-ben ennek a politikának, az új hazafias nyugati politikának lettünk volna mi az előfutárai. Kicsit előreszaladtunk ugyan, és a politikában az előreszaladók jutalma nem az elismerés, hanem valami egészen más. Ha kibírják, akkor később elismerésben is részesülhetnek. Minthogy Magyarország egyre több elismerésben részesül ebben a küzdelemben, ami a globális elitek politikába delegált képviselői, és a hazafias érzelmű politikai vezetők és országok közötti küzdelmet illeti, Magyarország jó oldalon, a hazafiak oldalán áll.”

Közép-Európa a biztos pont?! címmel tartott beszédet Orbán Viktor

 

Orbán Viktor szerint az elmúlt egy év legjelentősebb eseménye a visegrádi négyek megerősödése. Varsó, Prága, Pozsony és Budapest egy hangon beszél, ami nagyon nagy dolog. Elsősorban azért, mert a V4 tagországok közösen tudják képviselni a régió érdekeit a brüsszeli bürokráciával szemben - fogalmazott a magyar kormányfő, aki az erős nemzetállamok ismérveiről is beszélt. Ezek között említette, hogy legyen gazdasági növekedés, és a stratégiai ágazatok nemzeti tulajdonban legyenek. Nem szabad teret engedni a demográfiai hanyatlásnak és a további feltételek között említette a közbiztonságot, amely magába foglalja a határvédelmet és a terrorkísérletek elhárítását. „Magyarország volt az az ország, amely a V4-ek segítségével - amiért hála és köszönet - megállította az Európába özönlő migránsinváziót. Korábban is világossá tettem azt, amit most megismétlek: amíg én vagyok Magyarország miniszterelnöke, a Fidesz és a kereszténydemokrata kormány élén, addig a kerítés a helyén marad. A határainkat meg fogjuk védeni. A határainkkal együtt Európát is meg fogjuk védeni.”

Aláhúzta: a gazdasági problémák megoldására a migráció nem válasz. A munkaerőhiány migránsokkal való pótolása olyan, mint amikor a hajótörött tengervizet iszik. Az is víz, de tovább növeli a bajt - jelentette ki. Hangsúlyozta, a migránsok kultúrája élesen szemben áll az európai kultúrával.

A magyar kormányfő nemzetpolitikai kérdésekre is kitért. Fontosnak nevezte a jövő magyarságának egy közösségbe való szervezését, amely erős anyaország nélkül nem lehetséges. A külhoni magyar állampolgárokat arra kérte, hogy regisztráljanak a választói névjegyzékbe és nyilvánítsák ki véleményüket a soron következő magyar parlamenti választáson. „Regisztráció, választási részvétel. Ne csak szurkoljanak, hanem menjenek fel a pályára, legyenek kedvesek, mert most önöknek is van beleszólása a magyarországi választások eldöntésébe.”

Magyarország Trianon óta nem állt ilyen közel ahhoz, hogy újra tekintélyes és virágzó ország legyen, hogy visszakapja önbizalmát és erejét, mint most - szögezte le Orbán Viktor magyar kormányfő. (MTI, Fotó: Veres Nándor)

Tusványos
Bálványos
Tusnádfürdő
Orbán Viktor
magyar
miniszterelnök

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.