Ugrás a tartalomra

A köztársasági képviselőház ma módosítja az önkormányzati választásokról szóló törvényt

2024.04.22
13:24
2024.04.22
19:58
Forrás
Pannon RTV
A köztársasági képviselőház ülésén az önkormányzati választásokról szóló törvény módosítása került napirendre.

A javaslatot 184 képviselő nyújtotta be közösen, vagyis a hatalmi pártok mellett támogatta azt a Szerbiai Népi Mozgalom, a Szerbia Új Arca, a Zöld Baloldali Front, az Ökológiai Felkelés, illetve a Szabad Polgárok Mozgalmának önálló képviselője, valamint Shaip Kamberi pártja is.

A törvénymódosítást sürgősségi eljárással terjesztették be. A törvénymódosítás az ellenzéki pártok egy részének azon követelésének tesz eleget, miszerint a belgrádi önkormányzati választásokkal egy időben tartsák meg a többi önkormányzatban is a helyhatósági választásokat.

Dr. Branimir Nestorović, köztársasági parlamenti képviselő, Mi - a nép ereje - Prof. dr. Branimir Nestorović: „Mi nem vettünk részt a törvény elfogadásáról szóló egyeztetéseken, mert érthetően megfogalmaztuk, hogy ezt a törvényt a külföldi nagykövetek diktátuma alapján és a nemzetközi közösség nyomására hozták meg. Az egész folyamat nem legitim.”

A jogszabályban a határidőket módosítják, mégpedig azt, hogy a mandátum lejárta előtt az eddigi 120 nap helyett 150 nappal korábban ki lehessen írni az új helyhatósági választásokat, illetve azt, hogy a választások kiírásának dátuma és a voksolás napja között minimum 30, de maximum 60 nap múlhat el. Miroslav Aleksić felszólalásában a decemberi választások szabálytalanságáról beszélt. A Szerbia Népi Mozgalma elnevezésű párt alapítója leszögezte, Belgrád választott, és harc nélkül nincs joguk átadni egyetlen települést sem Szerbiában. Erre már Ana Brnabić házelnök is reagált.

Ana Brnabić, a Szerbiai Képviselőház elnöke: „Azért, hogy ne tűnjön úgy, hogy sértegetünk és diszkriminálunk belgrádi lakosokat, elmondom, hogy igaza van, de ne feledkezzen meg arról, hogy Obrenovac és Mladenovac is Belgrádhoz tartozik. Barajevo, Sopot és Surčin is, csakhogy ne tűnjön úgy, hogy ezek az emberek másodrangúak.”

A VMSZ önállóan fog részt venni az önkormányzati választásokon, ahogy minden választás esetében ez lenni szokott - nyilatkozta dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke a Pannon RTV stábjának.

Dr. Pásztor Bálint, elnök, VMSZ: „A Vajdasági Magyar Szövetség önállóan fog részt venni a választásokon, ahogy ez minden választás esetében lenni szokott. Néhány önkormányzat jelent kivételt. Ezek azok az önkormányzatok, amelyek esetében 4 évvel ezelőtt is a Szerb Haladó Párt listáján indultunk. Ezen önkormányzatok közé tartozik Palánka, Bács, Versec vagy pedig Verbász. Ezek olyan területek, ahol kisszámú a magyarság, szórványban élünk. De fontosnak tartjuk, hogy ahogy eddig is, legyen 1-1 önkormányzati képviselőnk annak érdekében, hogy a magyar ügyeknek legyen képviselője ezekben az önkormányzatokban.”

A szerbiai önkormányzati választások tervezett időpontja június 2-a.

Választások 2024

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.