Ugrás a tartalomra

A köztársasági képviselők megválasztották az új házelnököt

2012.07.23
16:17
Nebojša Stefanović, a Szerb Haladó Párt tagja a Köztársasági Képviselőház új elnöke
Nebojša Stefanović, a Szerb Haladó Párt tagja a Köztársasági Képviselőház új elnöke. A jelenlévő képviselők közül 142-en szavaztak igennel. A képviselők a házelnök mellett az alelnökök, a főtitkár, a bizottságok és delegációk tagjainak személyéről döntenek ma. Komoly vitákkal kezdődött az új összetételű Köztársasági Parlament ülése. Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt megbízott elnöke elmondta, nagyon fontos ez a nap Szerbia számára.



A Képviselőház ezentúl az a hely lesz, ahol virágzik a demokratizmus, a tolerancia és az egység. Vučić elmondta, büszkeséggel tölti el, hogy Nebojša Stefanović személyében egy fiatal, rátermett személyt tudott pártja erre a felelősségteljes posztra jelölni. Hozzátette, az ellenzék tagjainak is megadják a lehetőséget, hogy a parlamenti döntésekbe beleszóljanak. Dragoljub Mićunović, a Demokrata Párt frakcióvezetője elmondta, pártja erős ellenzékként fog részt venni a parlamentben. Hozzátette, nevetségesnek tartja, hogy az SZHP elnöke a toleranciáról beszél. A vitába Aleksandra Jerkov, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga frakcióvezetője is bekapcsolódott. Emlékeztette a képviselőket arra az esetre, amikor Aleksandar Vučić néhány évvel ezelőtt kijelentette: Mlađan Dinkić, a Szerbia Egyesült Régiói jelenlegi elnöke a világ legnagyobb lopója, akit Szerbia valaha látott. Vučić akkor úgy nyilatkozott, soha nem venne részt abban a kormányban, amelyikben Dinkić is helyet kap. Az ülésen a VMSZ frakcióvezetője, Pásztor Bálint is felszólalt, aki a Pannon RTV-nek elmondta: „Szeretnénk, hogyha nem csak törvénygyár lenne a parlament, hanem a kormány munkáját is ellenőrizhetné. Amennyiben az új elnök ehhez hozzá kíván járulni, akkor biztosan támogatni fogjuk a munkáját, és a VMSZ frakciójában partnerre fog lelni.” Az elnök személye már ismeretes. Az egyetlen jelölt Nebojša Stefanović volt. A jelöltre a haladók, a szocialisták, a Szerbia Egyesült Régiói tömörülés, a Szerbiai Szociádemokrata Párt, Sulejman Ugljanin Demokratikus Akciópártja és a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői is igennel szavaztak. Nemmel voksoltak a DP és az LDP tagjai. A Szerbiai Demokrata Párt frakciója pedig tartózkodott. Az elnök megválasztása után az alelnökök kinevezése következik. Ezt követően a parlamenti bizottságok és delegációk tagjait választja meg a képviselőház. Holnap valószínűleg a minisztériumokról és a kormányról szóló törvény lesz napirenden. Annak elfogadását követően pedig sor kerülhet a kormány megválasztására. A parlamentben eddig 13 frakció alakult meg, egyebek között a VMSZ 5 fős frakciója. A VMSZ ellenzékben fog tevékenykedni, de abban az esetben, ha a kormánykoalíció nyitott lesz a magyar és a vajdasági ügyek iránt, akkor elképzelhető, hogy támogatni fognak néhány törvényt a parlamentben.
Köztársasági Képviselőház
Nebojša Stefanović

Most

12:58, Frissítve: 13:04

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.
09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.