Ugrás a tartalomra

Kúlán jártak a VMSZ képviselői

2023.11.28
12:02
2024.04.17
13:11
Forrás
Pannon RTV
A Prosperitati Alapítványnál sikeresen pályázott személyekkel találkoztak a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői Kúlán. Ezt követően lakossági fórumot is tartottak a településen.

A kúlai Blaskó Imre 35 évvel ezelőtt építőipari vállalkozást indított, a cég időközben profilt váltott, így ma fiával, Árpáddal és egy magyarországi céggel közösen lapsztiroport gyártanak, később pedig a formatervezett sztiroporra terveznek átállni.

Blaskó Imre, vállalkozó: „Passzív ház gyártására fogjuk használni az elemeket, és az itt termelt hulladék végeredményben adott egy ötletet, hogy pályázzunk a Prosperitatinál, hogy a könnyű betont tudjuk gyártani, azzal, hogy a sóder helyett sztiropor granulátumokat fogunk belerakni, és hogy könnyű betonszerkezetet kapunk belőle, amit utána felhasználunk majd a passzív házak tervezésénél.”

A Körmöczi család tanyán él és több alkalommal is sikeresen pályázott a Prosperitati Alapítványnál.

Körmöczi Rókus, termelő: „Felújítottuk a gépparkot. Az öregebb gépeket, vetőgépeket, ültetőket eladtuk, meg tudtuk venni az újakat. A tanyán tudtunk venni jószágot, hozzá silókat tudtunk beszerezni, úgyhogy meg vagyunk elégedve a sikeres pályázatokkal.”

Juhász Bálint, a VMSZ tartományi listavezetője, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője elmondta, Kúlán egy jól szervezett, összetartó magyar közösség él. „A gazdaságfejlesztési programnak köszönhetően mintegy 150 projektet valósított meg az itteni magyarság, 1,5 millió euró támogatással 3,3 millió eurónyi beruházás valósult meg, és ebben masszívan részt vettek a termelők, több, mint 100 családi gazdaság projektje valósult itt meg. Nagyjából azt tudom mondani, hogy 14 vállalkozásra 12 új vállalkozás indítását támogattuk, úgyhogy a vállalkozások számát nagyban tudtuk növelni. A családi gazdaságok a közösség megtartó ereje szintén jelentős és közel tíz fiatal család, önálló szülő tudott saját, önálló életet kezdeni saját ingatlanban a falusi házvásárlás projektnek köszönhetően.”

A látogatásokat követően a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői a helyi Népkör nagytermében lakossági fórumot tartottak.

Kúla
Választások 2023
Prosperitati Alapítvány
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

14:39, Frissítve: 15:40

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.