Ugrás a tartalomra

Külföldi reakciók az elnökválasztás eredményére (videó)

2017.04.03
11:02
A köztársasági elnökválasztás tegnap esti eredményeinek fényében a nemzetközi politikai tisztségviselők gratuláltak Aleksandar Vučićnak a választási győzelemhez
A köztársasági elnökválasztás tegnap esti eredményeinek fényében a nemzetközi politikai tisztségviselők gratuláltak Aleksandar Vučićnak a választási győzelemhez. Többségük bízik abban, hogy Szerbia így tovább folytathatja útját az Európai Unió felé. A frissen megválasztott Aleksandar Vučićnak elsőként Ausztriából érkeztek gratulációk. Christian Kern kancellár és Sebastian Kurz külügyminiszter a közösségi média platformján fejezték ki támogatásukat. Mindketten a megkezdett európai integrációs folyamatok folytatását és további szoros együttműködést várnak az új elnöktől. Johannes Hahn, az EU bővítési biztosa is twitteren gratulált először Vučićnak. Hétfőn már luxemburgi látogatásakor beszélt a szerbiai elnökválasztás eredményeiről. „Nehéz teher van most a vállán, a polgárok ilyen erős támogatását nagyon óvatos módon kell felhasználnia.”



Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője - akivel már több találkozón is túl vannak - szintén megvárta a biztosabb eredményt és csak a választást követő napon gratulált Vučićnak. „Nagyon sima eredményeket láthattunk tegnap a szerbiai választáson, ezért szeretném is megragadni ezt a lehetőséget, hogy gratuláljak neki és a legjobbakat kívánom számára ebben az új pozícióban.” Mogherinihez hasonlóan több ország vezetője, vezető politikusa a választást követő napon gratulált Szerbia frissen megválasztott köztársasági elnökének. Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője lenyűgöző győzelemként jellemezte a jelenlegi miniszterelnök választási eredményét. Gratulált még többek között Sergio Mattarella olasz-, Alexander Lukashenko fehérorosz- és Kolinda Grabar Kitarović, horvát államfő is. Vlagyimir Putyin orosz elök is gratulált Aleksandar Vučićnak az elnökválasztáson való győzelméhez - közölte a Kreml sajtószolgálata. A közleményben az áll, hogy Vučić meggyőző győzelme azt bizonyítja, hogy a nép nagyarányú támogatását élvezi a gazdasági és társadalmi feladatokat illetően, valamint az átgondolt és kiegyensúlyozott külpolitika terén. Putyin reményét fejezte ki, hogy a két ország baráti viszonya tovább erősödik, és az orosz-szerb stratégiai partnerség tovább fejlődik mindkét nép javára. (Tanjug, Szerbiai RTV, kép: FoNet)
elnökválasztás
eredmény
küföldi reakciók

Most

17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.