Ugrás a tartalomra

Kultúráról szóló törvény - A nemzeti közösségek érdekeivel összhangban

2023.02.21
21:41
2023.02.21
21:47
Forrás
Pannon RTV
Módosítani kell a kultúráról szóló törvényt, vagyis teljes egészében össze kell hangolni a nemzeti tanácsokról szóló törvénnyel. Erről egyeztetett a VMSZ és az MNT küldöttsége Maja Gojković művelődési miniszterrel.

A témát Dr. Pásztor Bálinttal, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetőjével boncolgattuk a Közügyekben.

A Vajdasági Magyar Szövetség álláspontja, hogy az oktatást, a kultúrát, a nyelvhasználatot és a tájékoztatást szabályozó törvényeket a nemzeti tanácsokról szóló törvénnyel összhangba kell hozni. A kultúráról szóló törvénynek vannak olyan elemei, amelyek nincsenek a nemzeti tanácsokról szóló törvénnyel összhangban, ezért módosítani kell őket, mert így tudnak a kulturális intézmények a nemzeti közösségek érdekeivel összhangban működni.

A nemzeti tanácsokról szóló törvény azt mondja, hogy amennyiben nemzeti tanácsok által kiemeltté nyilvánított intézményről van szó, akkor az összes nemzeti tanács, amely kiemeltté nyilvánította az adott kulturális intézményt, egy-egy tagot delegálhat az intézmény igazgatóbizottságába. A kultúráról szóló törvényben pedig az szerepel, hogy amennyiben több nemzeti tanács nyilvánítja ugyanazt az intézményt kiemelt jelentőségűvé, akkor abban az esetben közösen adhatnak egy tagot. Az összehangolás után minden nemzeti tanács delegálhat tagot az adott intézmény igazgatóbizottságába, így biztosítva lesz, hogy egyik közösség jogai sem sérüljenek.

Amennyiben azt elfogadja a parlament, teljes mértékben összhangban lesz a kultúráról szóló törvény, a nemzeti tanácsokról szóló törvénnyel, ami egyébként a VMSZ és a Szerb Haladó Párt koalíciós szerződésnek is az egyik közös vállalása – hangsúlyozta Pásztor Bálint.

kultúráról szóló törvény
Dr. Pásztor Bálint

Most

14:02, Frissítve: 16:34

Jogászkonferencia Palicson

Határtalan kisebbségi jogvédelem címmel tartanak jogász konferenciát Palicson. Az eseményt a Vajdasági Magyar Jogász Egylet a magyarországi Kisebbségi Jogvédő Intézettel karöltve szervezte meg.

Népszerű