Ugrás a tartalomra

Kurti kemény válasza Borell levelére

2023.06.15
11:22
2023.06.15
11:27
Forrás
B92, Szerbiai RTV
Folytatódik a csörte az Európai Unió és a prištinai vezetés között.

Josep Borrell, az Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a napokban levélben értesítette Albin Kurti koszovói kormányfőt azokról az intézkedésekről, amelyeket végre kell hajtania annak érdekében, hogy csillapítsa a kedélyeket Észak-Koszovóban. Ki kell vonni a különleges egységeket a négy észak-koszovói településről, új önkormányzati választásokat kell tartani - írta Borrell. Hangsúlyozta továbbá, hogy az április 29. utáni történések kapcsán folyó rendőrségi eljárásokat az EULEX is ellenőrizni fogja. A levélben Borrell kiemeli, hogy amennyiben nem tesznek lépéseket a helyzet normalizálása érdekében, annak következményei lesznek.

Albin Kurti erre reagálva azt üzente, a rendőrségi akciók nem tartoznak sem rá, sem az EU vezetőire. Nem tudom, hogy mikor tartóztatták le az elkövetőt, az az intézkedő hatóságokra tartozik - írta Kurti. Van amikor én is akkor értesülök a letartóztatásokról, amikor önök – áll a koszovói kormányfő válaszában. Hozzáteszi, nem tartoznak az EU vezetőire az operatív intézkedések. Érthetetlen számomra, hogy figyelmeztetni kell a nemzetközi egységeket, mielőtt rendet teremtenénk és érvényesítenénk a törvényeket Koszovóban – tette hozzá Albin Kurti. Készen állok a tárgyalásra, de Koszovó területén tiszteletben kell tartani a törvényt és az alkotmányt - húzta alá a koszovói kormányfő.

Koszovó
Európai Unió
Albin Kurti
Josep Borell

Most

11:02, Frissítve: 11:09

Az ének összetart

A Szajkó énekegyüttes tartott önálló estet a Fokos zenekar kíséretében Kishegyesen. Galga menti, al dunai, székely, kalocsai, gyimesi dalok is szerepeltek abban a 9 népdalcsokorban, amivel az együttes készült.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.