Ugrás a tartalomra

Kurti nem enged, betiltja a dinár használatát

2024.01.31
15:06
2024.01.31
17:06
Forrás
Pannon RTV
Albin Kurti koszovói kormányfő elutasította az Egyesült Államok, az Európai Unió és a Kvinta-országok javaslatát és úgy határozott, hogy a korábbi bejelentésekkel összhangban, betiltja a dinár használatát Koszovó területén.

Így az euró lesz az egyetlen valuta, amellyel fizetni lehet február elsejétől. Egyes politikai elemzők szerint ez újabb lépés afelé, hogy a koszovói szerbek életét ellehetetlenítsék. Belgrád válaszlépéseken dolgozik az üggyel kapcsolatban.

Aleksandar Vučić szerb államfő tegnap este sürgős egyeztetést tartott az illetékes miniszterekkel, miután Albin Kurti koszovói kormányfő elutasította az Egyesült Államok, az Európai Unió és a Kvinta-országok javaslatát és úgy határozott, hogy a korábbi bejelentésekkel összhangban, betiltja a dinár használatát Koszovó területén és az euró lesz az egyetlen valuta, amellyel fizetni lehet február elsejétől. A megbeszélésen arról volt szó, hogy Belgrád milyen lépéseket foganatosít a kérdésben. Ettől több információ azonban nem szivárgott ki az újabb problémás üggyel kapcsolatban. Egyes politikai elemzők szerint ez újabb lépés afelé, hogy a koszovói szerbek életét ellehetetlenítsék.

Žarko Rakić, politikai elemző: „Ez egy újabb kérdést vet fel, hogy van-e lehetőség Priština és Belgrád kapcsolatának normalizálására. Ez a helyzet egyfajta nyomásgyakorlás. Ez egy gazdasági döntés, amelynek politikai háttere van, ez teljesen egyértelmű. A cél, hogy megnehezítsék a Koszovó északi részén élő szerbek életét és ez akár kollektív kitelepülést is eredményezhet.”

Albin Kurti koszovói kormányfő a dinár használatának betiltásával kapcsolatban ma délután egyebek mellett azt mondta, hogy a döntés Koszovó alkotmányával összhangban történik. Kiemelte, hogy nem az albán lekkel való fizetést vezették be és nem hoztak létre saját valutát, hanem a kizárólag euróval való fizetésre térnek át holnaptól. Véleménye szerint a Koszovóban élő szerbek többségének van bankszámlája a koszovói bankok valamelyikében, akinek pedig még nincs, az nyithat, a kezelési költség ingyenes - tette hozzá Kurti.

Albin Kurti
Koszovó
dinár

Most

09:25, Frissítve: 09:31

Hajrágóllal magyar győzelem és feljutás

A magyar jégkorong-válogatott végletekig izgalmas mérkőzésen, 2 perc 51 másodperccel a vége előtt ütött Papp Kristóf góllal 2-1-re legyőzte a szlovén együttest a bolzanói divízió I/A-világbajnokság szombati zárásán.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.