Ugrás a tartalomra

A Kvinta-országok és az EU képviselőivel tárgyalt Vučić

2023.06.15
12:38
2023.06.15
15:47
Forrás
Pannon RTV
A Kvinta-országok és az EU képviselőivel folytatott megbeszélést Aleksandar Vučić a legutóbbi észak-koszovói fejleményekről, valamint a koszovói különleges erők tagjainak szerdai letartóztatásáról Közép-Szerbia területén.

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, a koszovói rendőrség tagjai átlépték az adminisztratív vonalat, a szerb belügyminisztérium pedig elfogta őket. Ezzel szemben Priština hivatalosan azt állítja, hogy a rendőröket Koszovó területéről rabolták el. Az incidens után a koszovói kormány úgy döntött, hogy betiltja a szerbiai áruimportot. Szerda este 18 óra körül a jarinjei átkelőről visszafordították az első szerb árut szállító teherautót. Azóta pedig már nemcsak Jarinjenél, hanem a Merdare adminisztratív átkelőn sem engedik át a kamionokat. A személyautók átkelése egyelőre zavartalan. Észak-Koszovóban a helyi rendőrség továbbra is az önkormányzati épületekben tartózkodik, előttük pedig a KFOR katonái állomásoznak. Az ott élő szerbek már hetek óta tüntetnek.

A koszovói rendőrség három tagjának letartóztatásáról szólva Aleksandar Vučić azt mondta, hogy Közép-Szerbia területén vették őrizetbe őket, ugyanis átlépték a közigazgatási vonalat. A szerb államfő kijelentette, nincs kétsége afelől, hogy Albin Kurti bármi áron háborút akar kirobbantani. A szerb belügyminisztérium is sajtótájékoztatón számolt be a történtekről, miszerint a szerb rendőrség Közép-Szerbia területén letartóztatott három felfegyverzett személyt, akik a koszovói különleges egység tagjai és mindhárman teljes harci felszerelésben voltak, a szerb terrorelhárító egység tagjai pedig az akció során nem lépték át a közigazgatási határt.

A szerb elnök kifejtette, egyetlen albán sem sebesült meg Koszovóban, csak hat szerb az elmúlt hat hónapban. Hozzátette, Szerbia komoly országként fogja kezelni a letartóztatott koszovói rendőröket. Nem verték meg őket, és nem is bántották őket, ellentétben azokkal a szerbekkel, akiket ok nélkül tartóztatnak le Koszovóban, mondta Vučić. Reméli, hogy az EU-nak és az USA-nak lesz elég ereje ahhoz, hogy észhez térítse az irracionálisan viselkedőket.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Szörnyen nehéz helyzetben vagyunk. Szinte bármi áron megpróbáljuk megőrizni a békét, de olyan emberekkel van dolgunk, akik semmiképpen nem akarnak békét. Mindenesetre tovább harcolunk, és bízunk a józan eszükben. Remélem, hogy az Európai Uniónak és az Amerikai Egyesült Államoknak lesz elég ereje ahhoz, hogy megértse azokat, akik racionálisan viselkednek, semmi több. Ez az egyetlen reményem, ha nem, mit tehetnék. Ebből a bőrből nem lehet kiugrani. Megőrizzük és megvédjük a népünket és a hazánkat.”

Mindeközben Josep Borrell a napokban levélben értesítette Albin Kurtit azokról az intézkedésekről, amelyeket végre kell hajtania annak érdekében, hogy csillapítsa a kedélyeket Észak-Koszovóban. Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője azt írta, ki kell vonni a különleges egységeket a négy észak-koszovói településről és új önkormányzati választásokat kell tartani. A levélben Borrell kiemeli, hogy amennyiben nem tesznek lépéseket a helyzet normalizálása érdekében, annak következményei lesznek. A koszovói kormányfő erre reagálva azt üzente, a rendőrségi akciók nem tartoznak sem rá, sem az EU vezetőire. Érthetetlen számomra, hogy figyelmeztetni kell a nemzetközi egységeket, mielőtt rendet teremtenénk és érvényesítenénk a törvényeket Koszovóban - tette hozzá Kurti. Készen állok a tárgyalásra, de Koszovó területén tiszteletben kell tartani a törvényt és az alkotmányt - húzta alá a koszovói kormányfő.

Brüsszel is figyelemmel kíséri a történéseket - mondta Peter Stano. Az Európai Unió szóvivője hozzátette, kapcsolatban állnak mindkét féllel és a KFOR-ral is. Egyúttal felszólították Belgrádot és Pristinát, hogy tartózkodjanak minden olyan lépéstől, amely a feszültség további gerjesztéséhez vezethet. Mindkét fél feladata, hogy dolgozzanak a mostani helyzet javításán - hangsúlyozta az EU-s szóvivő.

Kvinta-országok
Európai Unió
Koszovó
Észak-Koszovó
Szerb Községek Közössége
Nataša Pirc Musar
Szlovénia

Most

07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.