Ugrás a tartalomra

Kyle Scott a Pannon RTV székházában

2019.07.26
12:13
2019.07.26
17:04
Forrás
Pannon RTV
Az interjúban érintette a Szerbia és Koszovó közötti viszony és az esetleges párbeszéd folytatásának lehetőségét. Valamint az itt élő magyarság helyzetét is említette.

A Pannon RTV székházába látogatott Kyle Scott. Számos aktuális témáról beszélt.

Médiaházunk munkatársai fogadták a diplomatát. Kyle Scott látogatása alkalmával megtekintette a Pannon RTV hírszerkesztőségét, majd a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió stúdióját is megnézte.

Ezután pedig exkluzív interjút adott a Pannon TV-nek. Szubjektív című műsorunk felvételén magyarul köszöntötte a nézőket. 15 éve Budapesten végzett külügyi szolgálatot.

Az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete a beszélgetésben kitért arra: osztozik Aleksandar Vučić szerb államfő azon véleményén, hogy kizárólag békés úton lehet stabilitást hozni a régióba. Ami főleg attól függ, hogy mikor és hogyan lehet folytatni a Belgrád és Pristina közötti párbeszédet. Kyle Scott, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete: „Egyetértek Vučić elnök úrral, aki azt mondta, hogy Szerbiának előbb vagy utóbb rendeznie kell ezt a kérdést. ugyanis ha nem oldódik meg most, akkor az utánunk lévő generációnak kellene megoldania. Bizonyára még nehezebb lesz az utánunk következő generációnak megoldania. Ezért ragadjuk meg az alkalmat ma, itt és most, és próbáljunk meg előrelépni.”

Kyle Scott az országban élő nemzeti közösségek helyzetéről is beszélt. Elmondta, ez a kérdés az állam Európai Uniós közeledése szempontjából is kiemelt jelentőségű. „Azt hiszem, hogy a szerbiai nemzeti közösségek alapvető jogai tiszteletben vannak tartva. Szabadka egy jó példa, nem csupán ennek a vajdasági városnak a szépsége miatt, hanem, az együttműködés miatt amely a magyar kisebbség és a többségi szerb közösség között van. Illetve fontos az, hogy működik az említett nemzeti közösség és az anyaországuk, Magyarország közötti kapcsolat. Nem kell hogy válsághelyzet álljon fenn ehhez. Ez lényegében pozitív kapcsolatokat eredményez. Az emberek büszkék lehetnek a saját identitásukra, kultúrájukra, nyelvükre. Illetve egyidejűleg Szerbia hű állampolgárai is lehetnek.”

A diplomata aláhúzta: a szerb és az amerikai viszonyok még azokra az időkre datálódnak amikor 1918-ban közösen lobogott a szerb és az amerikai zászló a Fehér Házon, az első világháború befejeztével. A két állam kapcsolata megromlott a kilencvenes években, a délszláv háborúk idején, de mára ismét baráti a viszony Washington és Belgrád között. Kiemelte: az amerikai fejlesztési alap támogatja az országos fejlesztéseket, amit ezután is folytatni fog - tette hozzá Kyle Scott a Pannon RTV-ben tett látogatása alkalmával.

Kyle Scott
nagykövet

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.