Ugrás a tartalomra

Lassulhat az EU-bővítés, ezzel Szerbia csatlakozási folyamata is

2019.02.28
17:28
Forrás
RTS
Az európai parlamenti választások lassíthatják az unió bővítési folyamatait, ami Szerbiát is érinti - mondta Milena Lazarević a Szerbiai RTV műsorában.

A szerbiai Európai Politikai Központ programigazgatója szerint a helyes irányba való haladáshoz feltétlenül szükséges, hogy javuljon Belgrád és Pristina viszonya, hiszen az üzenetek mindkét féltől negatívak. A csatlakozási folyamatok várhatóan október végétől vehetnek újabb lendültet - mondta Milena Lazarević.

Milena Lazarević, programigazgató, Európai Politikai Központ, Szerbia: „Amennyiben mi sikereket érünk el, és az új bizottság megalakul, várhatóan október végén, november elején - ez volt a helyzet az előző bizottságnál is, tehát van egy folyamat, ami tart. A választások május 23-a és 26-a között zajlanak, azt követően az elnökválasztás, majd az Európai Bizottság tagjainak megválasztása következik. Amikor ez az egész folyamat befejeződik, akkor arra számíthatunk, hogy a bizottság egy új dinamikával, egy új mandátummal és legitimitással foglalkozik majd a bővítéssel.”

EU-bővítés
csatlakozás
Milena Lazarević

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.