Ugrás a tartalomra

Lemondott tisztségéről Novák Katalin

2024.02.10
17:30
2024.02.11
11:17
Forrás
Pannon RTV
A magyar államfő azután jelentette ezt be, hogy közfelháborodást váltott ki azzal a döntésével, hogy kegyelmet adott egy pedofilügyben érintett elítéltnek.

Az új államfőt az Országgyűlésnek az elnöki megbízatás megszűnésétől számított harminc napon belül kell megválasztania.

Nem a politikusokhoz, a politikacsinálókhoz szólok, hanem azokhoz, akiknek a szolgálatára két éve felesküdtem - kezdte rendkívüli nyilatkozatát Novák Katalin. A korábbi államfő kifejtette, azért vállalta az államfői tisztséget, mert szenvedélyesen szereti Magyarországot. Hiszek a csendes többségben, a minden nap keményen dolgozó emberekben, a becsületben, az egyenes tartásban és a szeretet erejében - mondta üzenetében Novák Katalin.

Hoztam egy olyan kegyelmi döntést, mely sokakban értetlenséget és békétlenséget váltott ki. Érthető, hogy magyarázatot várnak. A kegyelmezési jogkör mind közül talán a legérzékenyebb - mondta Novák Katalin: „Mert egy ember életéről kell dönteni a kegyelmi kérvény és a rendelkezésre álló információk alapján. Tavaly áprilisban abban a hiszemben döntöttem a kegyelem mellett, hogy az elítélt nem élt vissza a rá bízott gyermekek kiszolgáltatottságával. Hibáztam, mert a kegyelmi döntés és az indokolás hiánya alkalmas volt arra, hogy a pedofíliára vonatkozó zéró tolerancia kapcsán kételyeket ébresszen. Márpedig itt nincs, és nem is lehet kétely. Soha nem adnék kegyelmet annak, akiről azt gondolom, hogy fizikailag vagy lelkileg gyermekeket bántalmaz. Így volt ez akkor és így van ez ma is.”

A köztársasági elnök azt mondta, magyar emberként azt várja a köztársasági elnöktől, hogy ne hibázzon, majd bejelentette, hogy lemond a köztársasági elnöki tisztségről: „Bocsánatot kérek azoktól, akiket megbántottam, és minden olyan áldozattól, aki úgy érezhette, nem állok ki mellette. A gyerekek és a családok mellett voltam, vagyok és leszek. Államfőként ma utoljára szólok Önökhöz. Lemondok a köztársasági elnöki tisztségről. A döntés nem személyes okból volt nehéz. Azért volt nehéz, mert esküt tettem. Arra a kérdésre kellett most választ találnom, hogy eskümhöz híven képes lennék-e a köztársasági elnöki tisztséget továbbra is a magyar nemzet javára gyakorolni? Rendelkeznék-e azzal a mozgástérrel, amely ahhoz kell, hogy szuverén államfőként jól teljesítsem a feladatomat? Nem a válaszom mindkét kérdésre”.

A kegyelemadás körüli feszültség a múlt héten robbant ki Magyarországon: a magyar államfő tavaly április 27-én megkegyelmezett a bicskei gyerekotthon egykori igazgatóhelyettesének, aki arra kényszerítette az akkori igazgató által szexuálisan zaklatott gyereket, hogy vonja vissza a vallomását. A döntéssel kapcsolatban az elmúlt napokban számos magyar közéleti személy, párt, szervezet szólalt fel, elítélve azt.

Tegnap tüntetést is tartottak Budapesten a Sándor-palota előtt az államfő távozását követelve, továbbá azt, hogy Varga Judit, a kegyelmi határozat meghozatalkor hivatalban lévő igazságügyi miniszter távozzon a közéletből.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök az ügy kapcsán csütörtökön alkotmánymódosítást kezdeményezett, amely lehetetlenné tenné, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson, ezzel megelőzve azt, hogy a jövőben ilyen jellegű döntés születhessen.

Egyébként lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról és az EP-lista vezetéséről Varga Judit. Az egykori magyar igazságügyi miniszter Facebook-oldalán jelentette be visszavonulását. A rendszerváltoztatás óta az elnök egyéni kegyelmi döntésének érvényességéhez az igazságügyi miniszter ellenjegyzése szükséges. Én folytattam azt a több, mint 25 éves gyakorlatot, miszerint az igazságügyi miniszter tudomásul veszi az elnök kegyelmi döntését. Az elnök döntésének ellenjegyzéséért a politikai felelősséget vállalom - tette közzé Varga Judit.

Magyarország
Novák Katalin
lemondott

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.