Ugrás a tartalomra

Lengyel választások - A Jog és Igazságosságnak 36,78 százalékos a támogatottsága

2023.10.16
19:17
2023.10.16
19:49
Forrás
MTI
Lengyelországban jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártnak 36,78 százalékos, a fő ellenzéki erőnek, a Polgári Koalíciónak (KO) pedig 29,38 százalékos a vasárnapi parlamenti választásokon szerzett támogatottsága.

Ezek az országos választási bizottság (PKW) este közreadott legfrissebb hivatalos részeredményei.

A PKW a szavazókörök 85, 3 százalékában feldolgozott eredmények alapján ismertette az adatokat.
    A harmadik helyen a szavazatok 14,47 százalékával a szintén ellenzéki Harmadik Út (Trzecia Droga) áll.
    A mostani adatok szerint átlépi még a parlamenti bejutási küszöböt a voksok 8,32 százalékával az Új Baloldal (Nowa Lewica), valamint a nemzeti radikális és újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja) is, amely 7,25 százalékon áll.
    A PKW szerint hétfő este lehetséges a hivatalosan meg nem erősített végeredmény ismertetése. A hivatalos végeredmény és az ezen alapuló mandátummegosztás kedden várható. A szavazás eredménye alapján az alsóház (szejm) 460 képviselőjét, valamint a felsőház (szenátus) 100 tagját választják meg.

Lengyelország
választások
Jog és Igazságosság

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.