Ugrás a tartalomra

Lesz-e konkrét előrelépés az uniós csatlakozás folyamatában? Jövő héten eldől

2023.12.09
14:53
2023.12.09
15:42
Forrás
Szerbiai RTV
Az EU vezetői és a nyugat-balkáni országok képviselői december 13-án tanácskoznak Brüsszelben.

A Belgrád és Priština közötti kapcsolatok normalizálása, az EU és a térség országai külpolitikájának összehangolása, valamint a régió gazdasági növekedési terve. Ezek lesznek a legfőbb témái az Európai Unió vezetőinek, valamint a nyugat-balkáni országok képviselőinek tanácskozásán Brüsszelben. Az eseményre szerdán, azaz december 13-án kerül sor. A Szerbiai Rádió és Televízió értesülései szerint a csúcstalálkozón egy nyilatkozatot fogadnak el, amely megerősíti a Nyugat-Balkán EU-tagságának perspektíváját, valamint a régió országainak elkötelezettségét a reformok és az uniós értékek mellett. A szövegben úgy fogalmaznak: az EU bővítése geostratégiai befektetés a kontinens békéjébe, biztonságába, stabilitásába és jólétébe. A nyilatkozat emellett kiemeli az EU azon szándékát, hogy előkészítse a talajt a nyugat-balkáni államok uniós tagsághoz, és már a csatlakozási szakaszban néhány előnyhöz juthassanak az érintett országok.

Európai Unió
Nyugat-Balkán

Most

16:10, Frissítve: 17:22

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.
15:50, Frissítve: 17:11

Megvannak a hozzávalók az ünnepi fogásokhoz

A húsvétot megelőző napokban szigorú böjtöt tartanak a ortodox hívek. Vasárnap azonban már ünnepi fogásokat fogyasztanak. Az újvidéki limáni piacon is sokan vásárolták meg a húsvéti menü hozzávalóit.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.