Ugrás a tartalomra

Lesz-e konkrét előrelépés az uniós csatlakozás folyamatában? Jövő héten eldől

2023.12.09
14:53
2023.12.09
15:42
Forrás
Szerbiai RTV
Az EU vezetői és a nyugat-balkáni országok képviselői december 13-án tanácskoznak Brüsszelben.

A Belgrád és Priština közötti kapcsolatok normalizálása, az EU és a térség országai külpolitikájának összehangolása, valamint a régió gazdasági növekedési terve. Ezek lesznek a legfőbb témái az Európai Unió vezetőinek, valamint a nyugat-balkáni országok képviselőinek tanácskozásán Brüsszelben. Az eseményre szerdán, azaz december 13-án kerül sor. A Szerbiai Rádió és Televízió értesülései szerint a csúcstalálkozón egy nyilatkozatot fogadnak el, amely megerősíti a Nyugat-Balkán EU-tagságának perspektíváját, valamint a régió országainak elkötelezettségét a reformok és az uniós értékek mellett. A szövegben úgy fogalmaznak: az EU bővítése geostratégiai befektetés a kontinens békéjébe, biztonságába, stabilitásába és jólétébe. A nyilatkozat emellett kiemeli az EU azon szándékát, hogy előkészítse a talajt a nyugat-balkáni államok uniós tagsághoz, és már a csatlakozási szakaszban néhány előnyhöz juthassanak az érintett országok.

Európai Unió
Nyugat-Balkán

Most

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.