Ugrás a tartalomra

Letartóztatták Koszovóban Marko Đurićot

2018.03.26
18:46
2018.03.27
11:31
Forrás
Szerbiai RTV
Marko Đurić a kiutasítást követően este megérkezett dél-szerbiai Kuršumlija rendőrállomására.

A szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője a koszovói belső dialógus keretében érkezett Kosovska Mitrovicára Nikola Selakovićtyal, a szerb államfő főtitkárával.

A Mitrovački dvor előtt összegyűlt szerbeket könnygázzal zavarták szét.

Koszovóba látogattak ma Marko Đurić és Nikola Selaković. Mindketten Aleksandar Vučić szerb államfő megbízásából utaztak Koszovóra, hogy folytassák a Belgrád és Pristina közötti belső párbeszédet.

Nem sokkal később azonban a koszovói rendőrség letartóztatta a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetőjét, és egyik közeli munkatársát, Željko Jovićot is. A magas rangú politikust Kosovska Mitrovicában tartóztatták le, majd tovább is vitték Pristinába. Korábban a koszovói ideiglenes kormányzati szervek Aleksandar Vulin védelmi miniszternek, Nikola Selaković, a szerb államfő főtitkárának és Vladan Vukosavljević, a Művelődési és Tájékoztatási tárca vezetőjének is megtiltották, hogy Koszovó területére lépjenek.

Kosovska Mitrovicán nagyobb tömeg követelte, hogy engedjék szabadon a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetőjét. A helyi hatóságok könnygázt is bevetettek a demonstrálók ellen.

A tettet a szerb államfő főtitkára botrányosnak nevezte.

Nikola Selaković, a szerb államfő főtitkára: „Ez egy botrányos tett volt, mert ez nem volt más, mint a fegyvertelen nép terrorizálása, terrorizálták és letartóztatták az őszinte és tisztességes embereket, olyan embereket, akik nem tanúsítottak ellenállást, olyan embereket, akik senkit sem fenyegettek meg semmivel.”

A koszovói rendőrség Đurić letartóztatása közben megtámadta a Szerbiai RTV operatőrét is, aki sérüléseket szenvedett. A Szerbiai RTV értesülései szerint Marko Đurićot, miután a kihágási bíró kihallgatta, késő délután kiutasították Koszovóból Közép-Szerbiába.

Marko Đurić a kiutasítást követően este megérkezett dél-szerbiai Kuršumlija rendőrállomására. A szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője a Szerbiai RTV riporterének azt mondta, rosszul érzi magát.

Marko Djuric

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.