Ugrás a tartalomra

Letette esküjét Aleksandar Vučić, és ezzel megkezdte második mandátumát Szerbia köztársasági elnökeként

2022.05.31
15:34
2022.05.31
17:00
Forrás
Szerbiai RTV
Első megbízatási ideje napra pontosan öt évvel ezelőtt, 2017. május utolsó napján kezdődött.

Vučić jobb kezét Szerbia alkotmányára tartva mondta el az eskü szövegét. Esküszöm, hogy minden erőmet a Szerb Köztársaság szuverenitásának és területi egységének - amelynek szerves része Koszovó és Metóhia - megőrzésére, valamint az emberi és kisebbségi jogok és szabadságjogok érvényesítésére, az alkotmány és a törvény tiszteletben tartására és védelmére, a béke és a Szerb Köztársaság valamennyi polgára jólétének megőrzésére fordítom, valamennyi feladatomat lelkiismeretesen és felelősségteljesen fogom ellátni. Isten engem úgy segéljen.”

Ezekkel, a szerb alkotmányban rögzített szavakkal tette le Aleksandar Vučić számos szerbiai és külföldi meghívott, illetve a parlamenti képviselők előtt a köztársasági elnöki esküt Belgrádban, és ezzel megkezdte második elnöki mandátumát. Az elnök nem csupán az alkotmány díszpéldányára, hanem az egyik legjelentősebb és legrégebbi szerb írásos emlékre, a Miroslav-evangéliumra is esküt tett, ahogyan öt évvel ezelőtt is. Majd felcsendült a szerb himnusz.

Az esküt követő beszédében kiemelte: mindenki elnöke szeretne lenni, és mindent meg fog tenni Szerbiáért. Kitért arra, hogy Szerbia katonailag semleges kell, hogy maradjon, meg kell védenie Koszovót, de továbbra is törekednie kell az európai uniós tagságra. Az én eszményem Szerbia és állampolgárainak a jóléte. Ez egyben meghatározza a második mandátumom prioritásait is, azokat, amelyek – úgy tűnik – már az eskütétel előtt is nyíltak és egyértelműek voltak, és amelyek így hangzanak: béke, stabilitás, döntési függetlenség, Szerbia szabadsága, biztonság, egészség, Európa, munka, munka és munka.

A szerb jogszabályok értelmében a köztársasági elnököt közvetlen és titkos szavazással, öt évre választják meg, és senki sem választható meg kettőnél többször. A köztársasági elnöknek számos feladata és hatásköre van. Ő képviseli Szerbiát az országban és külföldön, javaslatot tesz a parlamentnek a kormányfő-jelölt személyére, feloszlathatja a parlamentet, visszaküldheti a törvényeket újabb megvitatásra, kiírja a parlamenti választást, átveszi a diplomáciai képviselő megbízó és visszavonási leveleit, kegyelemben részesíthet elítélteket, kitüntetéseket ítélhet oda.

A köztársasági elnök egyben a hadsereg főparancsnoka, kinevezheti, előléptetheti és felmentheti a szerb hadsereg tisztjeit. A köztársasági elnök nem tölthet be más közéleti tisztséget, és nem végezhet hivatásos tevékenységet.

Aleksandar Vučić
elnöki eskü

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.