Ugrás a tartalomra

Levélben szavazhatunk az EP-választáson - Ha nem regisztrált korábban, még megteheti!

2019.02.28
07:10
2024.03.19
08:44
Forrás
Pannon RTV
Május 1-jéig regisztrálhatnak a magyarországi választói névjegyzékbe azok az Unión kívül élő magyar állampolgárok, akik szeretnének részt venni a májusban esedékes európai parlamenti választáson.

Ez a Vajdaságban élő magyar állampolgárokra is vonatkozik. Aki korábban már elvégezte a regisztrációt, annak nem kell azt megismételnie, érvényessége ugyanis 10 éves, azonban amennyiben szükséges, adatait frissítheti.

A zentai Kiss Noémi már korábban regisztrált a választói névjegyzékbe, hiszen fontosnak tartja, hogy éljen szavazati jogával: „Azt gondolom, hogyha erre lehetőségünk van, törvényes lehetőségünk, akkor élni kell vele, tehát én mindenképpen a családomtól is ezt láttam, ezt tanultam, példaként így nőttem fel, és úgy gondolom, hogy ez egy természetes dolog nekem is, ha már lehetőség adódott, akkor élek vele.”

Bata Pál ugyancsak fontosnak tartja, hogy ha már lehetősége nyílik rá, akkor részt vegyen a választáson:
„- Természetesnek tartom beleszólni a fontos dolgokba, amik a magyarsággal történnek Vajdaságban.
- És szavazni fog, hogyha lesz rá alkalma?
- Természetesen, ez nem csak jog, hanem kötelezettség is.”

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Pannon RTV-nek elmondta, aki korábban már elvégezte a regisztrációt, nem kell azt megismételnie, érvényessége ugyanis 10 éves, azonban amennyiben szükséges, adatait frissítheti. Az EP-választáson most először vehetnek részt az unión kívül élő, de uniós állampolgárok. Ez a magyarok esetében 90 százalékban a vajdaságiakat jelenti. „Most fogunk írni mindenkinek egy levelet, a napokban küldjük ki. Mindenkit tájékoztatunk arról, hogy ő regisztrált, és van lehetősége arra, hogy május 26-án részt vegyen az uniós választáson magyarországi listára szavazva. Vagy tájékoztatjuk arról, hogy kettős állampolgár, uniós állampolgár és lehetősége van regisztrálni, de nem regisztrált, akkor megadjuk a tájékoztatást, hogy hogyan regisztrálhat.”

Aki szeretne regisztrálni a magyar választói névjegyzékbe, vagy pedig a korábban megadott adatait szeretné frissíteni, az a www.valasztas.hu oldalra kattintva végezheti el a regisztrációt, illetve az adatmódosításokat.

EP-választás
Pálffy Ilona

Most

16:10, Frissítve: 16:30

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.
15:50, Frissítve: 17:11

Megvannak a hozzávalók az ünnepi fogásokhoz

A húsvétot megelőző napokban szigorú böjtöt tartanak a ortodox hívek. Vasárnap azonban már ünnepi fogásokat fogyasztanak. Az újvidéki limáni piacon is sokan vásárolták meg a húsvéti menü hozzávalóit.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.