Ugrás a tartalomra

Listabemutató: Boško Obradović-Milica Đurđević Stamenkovski-Nemzeti gyülekezés-Államalkotó erő

2023.11.29
16:13
2024.04.17
13:11
Forrás
Pannon RTV
December 17-én előrehozott parlamenti választások lesznek Szerbiában. A sorozatunkban megismerhetik a jelöltlistákat. A Boško Obradović-Milica Đurđević Stamenkovski-Nemzeti gyülekezés-Államalkotó erő nevű listát negyedikként hirdették ki.

A 2022-es előrehozott parlamenti választáson a Fogadalomtevők Szerb Pártja és a Dveri mozgalom külön-külön indult, és 10-10 mandátumot szerzett. A Dveri akkori koalíciós partnere, a Patrióta Blokk a Szerb Királyság Megújításáért viszont most más vizekre evezett. A két szélsőjobboldali párt így egymásra talált, és azt reméli, közösen is megszerzik azt a 20 mandátumot, amelyet másfél évvel ezelőtt külön indulva megkaptak.

A Fogadalomtevők Szerb Pártja a 2014-es előrehozott parlamenti választáson a Hazafias Front koalíció részeként indult, de nem került be a parlamentbe, ahogy 2016-ban sem, amikor a voksok mindössze 0,73 százalékát szerezte meg, és 2020-ban sem, amikor a szavazók 1,43 százaléka adta voksát rájuk. 2022-ben viszont már a szavazatok 3,82 százalékát tudták megszerezni a Koszovó elszakíthatatlanságát és a szerb nemzeti érdekek fontosságát hangsúlyozó ígéreteikkel.

Hasonló elképzelései vannak a koalíció másik tagjának is. A Dveri Mozgalmat Boško Obradović alapította 2015-ben. A politikus előtte egyetlen párt tagja sem volt. A Dveri 2016-ban koalíciós partnerével, a Szerbiai Demokrata Párttal közösen 13 képviselőt tudott bejuttatni a parlamentbe, a 2020-as választást viszont bojkottálta. 2022-ben a voksok 3,92 százaléka jutott a Dveri és a Patrióta Blokk a Szerb Királyság Megújításáért mozgalom koalíciójának.

„Az előző választásokat követően, a Fogadalomtevők Szerb Pártjához hasonlóan parlamenti párttá váltunk, és rájöttünk, hogy csak együttes erővel tudunk olyan széleskörű, hazafias, államalkotó blokkot létrehozni, amely képes bármit is megváltoztatni. Tekintélyes szerb gondolkodók, valamint nagyszámú hazafias egyesület és személy támogatásával mi mindenképpen fontos tényező lehetünk a szerbiai politika jövőjét illetően. Egy olyan nemzeti gyülekezési alap, amely nélkül nem lehet majd semmilyen szinten hatalmi többséget alkotni a december 17-i választások után.”

Amennyiben a két párt reményei valóra válnak, és hasonló eredmény születik a voksoláson, mint 2022 áprilisában, úgy a Fogadalomtevők és a Dveri listáját nézve a két pártnak egyenként 10-10 képviselője kerülne be a parlamentbe.

Ez hazafiak számos generációjának az álma volt, akik egy helyen szerették volna látni az egyesült államalkotó és hazafias, ellenzéki erőket. Az előttünk álló választáson rajtunk keresztül azoknak is lesz szava, akik a szerbiai lakosság többségéhez hasonlóan ellenzik Szerbia belépését az Európai Unióba és a NATO-ba, akik ellenzik az Oroszország elleni szankciókat, akik határozottan támogatnák a boszniai Szerb Köztársaságot, és minden szerbet a térségben és a szórványban, azoknak, akik ellenzik a francia-német ultimátumot a koszovói hamis állam elismeréséről. Ez ugyanis a mi koalíciónk álláspontja és politikája. Nekik mindig szavuk lesz rajtunk keresztül. És mi garantáljuk nekik, hogy amikor minket kérdeznek, és amikor mi döntünk, akkor nem lesz semmiféle számítgatás, és a nemzeti és állami érdekekkel történő kereskedés.”

A Nemzeti gyülekezés - Államalkotó erő listája nagyon demokratikus, felváltva szerepelnek rajta a Fogadalomtevők Szerb Pártjának és a Dveri mozgalomnak a képviselői. A listavezető a fogadalomtevők elnöke és legismertebb politikusa, Milica Đurđević Stamenkovski, aki szerint Szerbia nem válhat az Európai Unió csatlósává.

Szerbia több mint húsz éve az európai integráció labirintusának a foglya, ennek pedig a szuverenitás elvesztése és a hazai gazdaság leépítése a következménye. Itt az ideje, hogy kilépjünk a brüsszeli elkülönítésből. Az Európai Uniónak van alternatívája, ez pedig a BRICS. A BRICS ma a gazdaságilag vezető országokat jelenti, amelyek a világ erőforrásainak az 50 százalékát birtokolják. A BRICS tagjai nem ismerik el az úgynevezett Koszovó függetlenségét. Szerbia állampolgárai a közvélemény-kutatások szerint jobban bíznak a BRICS-ben, mint az Európai Unióban. A Nemzeti gyülekezés azt fogja kérni, hogy Szerbia a BRICS tagja legyen, ott ugyanis tárt kapukkal várják az országunkat.”

A BRICS, amihez egyébként a Szerb Radikális Párt szerint is csatlakoznia kellene az országnak, a feltörekvő országok gazdasági társulását jelenti. A BRICS alapító tagjai Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság - nevük kezdőbetűiből áll össze a BRICS-betű szó is -, de a közelmúltban meghívást kapott a társulásba Szaúd-Arábia, Irán, Argentína, Egyiptom, Etiópia és az Egyesült Arab Emírségek.

A Dveri Mozgalom és a Fogadalomtevők Szerb Pártjának koalíciója tehát együtt is arra törekszik, amiért az utóbbi években külön-külön is harcolt: a Nyugat helyett a Kelet felé fordulás, az Oroszországgal fenntartott viszony javítása, az európai uniós tagság elutasítása, és Koszovó minden körülmények közötti megtartása.  

Választások 2023
Boško Obradović
Milica Đurđević Stamenkovski

Most

15:24

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.
11:27, Frissítve: 11:51

Húsvéti liturgia Belgrádban

Az ünnepi liturgiát Porfirije szerb pátriárka felkérésére Aleksej püspöki méltóság szolgáltatta a belgrádi Szent Száva-templomban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.