Ugrás a tartalomra

Listabemutató: Dr. Vojislav Šešelj – Szerb Radikális Párt

2023.11.29
12:17
2024.04.17
13:11
Forrás
Pannon RTV
December 17-én előrehozott parlamenti választások lesznek Szerbiában. A sorozatunkban megismerhetik a voksoláson induló jelöltlistákat. A Szerb Radikális Párt dr. Vojislav Šešelj nevével fémjelzett listája a harmadik lesz a szavazólapon.

A Szerb Radikális Párt kampánya során olyan alternatív gazdasági programot kínál, amelynek célja a szerbiai lakosok életszínvonalának növelése - mondta Aleksandar Šešelj.

A Dr. Vojislav Šešelj – Szerb Radikális Párt nevű lista képviselőjelöltje szerint a hosszútávú gazdasági fejlődés érdekében Szerbiának a hazai gazdaságra kellene helyeznie a hangsúlyt, hogy versenyképes legyen az ország partnereinél, főként Oroszországban és Kínában. A Szerb Radikális Párt úgy gondolja, hogy az ország egyfajta alávetettségbe került az Európai Unióval szemben, amióta aláírta a stabilizációs és társulási megállapodást, ezzel ugyanis eltörölték az unióból érkező összes áru vámját. A radikálisok szerint sokkal jobb megoldás lenne, ha Szerbia inkább a BRICS-hez, vagyis a feltörekvő országok gazdasági társulásához csatlakozna. A BRICS alapító tagjai Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság - nevük kezdőbetűiből áll össze a BRICS-betű szó is -, de a közelmúltban meghívást kapott a társulásba Szaúd-Arábia, Irán, Argentína, Egyiptom, Etiópia és az Egyesült Arab Emírségek.

Andrijana Arnautović, köztársasági parlamenti képviselőjelölt: „Az aktuális geopolitikai változások fényében, mi, szerb radikálisok úgy gondoljuk, elengedhetetlen, hogy azon oldal mellett döntsünk és álljunk ki, amelyiken hagyományos szövetségeseink és barátaink állnak. Szerbia belépése a BRICS-be, ebbe a gazdaságilag és katonailag legerősebb országokat tömörítő szövetségbe élükön Oroszországgal, hosszú távon is azt eredményezné, hogy az ország meg tudja védeni nemzeti érdekeit, és az állampolgárok életszínvonala is nőni tudna.”

A BRICS tagországok adják a világgazdaság negyedét, és ott él minden harmadik ember. A bővítéssel ezek a számok tovább nőnének, így komoly kihívója lehetne a Nyugatnak. És Szerbia lenne az első európai ország, amely csatlakozna, ha a radikálisok elképzelése megvalósulna.

Aleksandar Šešelj, köztársasági parlamenti képviselőjelölt: „A BRICS-tagsággal Szerbia kedvező hozzáférést kapna a nagy világpiacokhoz. Ez lenne a nagy esélyünk, amelyet nem szabad elszalasztanunk. Ezért kell Szerbiának befektetnie a hazai, nemzeti gazdaságba. Ahelyett, hogy euró százmilliós támogatásokat adnak külföldieknek, a külföldi vállalatoknak, a támogatásokat a saját embereinknek kell adni. Azért, hogy segítsük a működésüket, hogy versenyképesek legyenek, hogy folyamatos gazdasági fejlődést érjünk el, és biztosítsuk Szerbia jövőjét.”

A Szerb Radikális Párt 2020 óta nem parlamenti párt, vagyis már két választás is lezajlott anélkül, hogy elegendő szavazatot kaptak volna. 2016-ban 22 radikális képviselő jutott be a parlamentbe, másfél évvel ezelőtt viszont a választópolgárok csupán 2,22 százaléka adta rájuk a voksát. A Vojislav Šešelj vezette párt azonban nem mondott le a visszatérés szándékáról. Inkább csak rájött, hogy a kilencvenes évek retorikáján némiképpen változtatni kell, és a szélsőséges, soviniszta megnyilvánulások helyett inkább a szerb nemzeti érdekek védelmére, illetve a már említett gazdasági máshogyan gondolkodásra kell helyezni a hangsúlyt.

A radikálisok 250 jelöltet számláló listájának első tíz helyén a közéletből ismert szereplők kaptak helyet. Vojislav Šešelj, Ljiljana Mihajlović, Aleksandar Šešelj, Vjerica Radeta és Miljan Damjanović például mind-mind tagjai voltak a köztársasági parlamentnek 2016 és 2020 között. Rajtuk kívül főleg jogászok, közgazdászok, tanárok és orvosok kaptak helyet a listán.

Választások 2023
Szerb Radikális Párt
Vojislav Šešelj

Most

12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.
09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.