Ugrás a tartalomra

Listabemutató: Jó reggelt, Szerbia

2023.12.07
15:16
2024.04.17
13:32
Forrás
Pannon RTV
Nagy visszatéréseknek is tanúi lehetünk az idei választáson, Boris Tadić volt köztársasági elnök, a Szociáldemokrata Párt elnöke és Saša Radulović, az Elég volt párt vezetője egyesítette erejét, és közös listát állított Jó reggel, Szerbia névvel.

Csatlakozott hozzájuk az Elrabolt csecsemők mozgalom is, és így együtt a 12-es számot viselik a szavazólapon december 17-én.

A Saša Radulović (Elég volt) – Boris Tadić (Szociáldemokrata Párt) – Ana Pejić (Elrabolt csecsemők) – Jó reggelt, Szerbia nevű listán 250 név szerepel. Tanárok, ügyvédek, közgazdászok, de vállalkozók, egyetemi hallgatók és nyugdíjasok is helyet kaptak rajta. De ezen a listán szerepel például Vida Ognjenović színházi rendező, illetve a szabadkai Deli Aranka, akinek a nevét az elrabolt csecsemők ügyében ismerhettük meg, hiszen ő is azon több ezer anya egyike, aki arra gyanakszik, hogy ikerlányai közvetlenül a születésüket követően emberkereskedők áldozatává váltak.

A listavezető az Elég volt elnöke, Saša Radulović, aki szerint a legfontosabb feladat továbbra is a koszovói kérdés rendezése.

„Gyakorlatilag azt várjuk, hogy a választások után ez a kérdés, Koszovó kérdése, a francia-német terv kérdése eljut a parlamentbe is. Nagyon fontos, hogy minél több olyan hang legyen a képviselőházban, amelyik nemet mond erre a tervre. Érdekes az, hogy mi itt egy technikai koalíciót hoztunk létre, Boris Tadić pártja támogatja, hogy Szerbia belépjen az Európai Unióba, vagy ahogy ő mondja, ez a legkevésbé rossz megoldás most Szerbia számára, az Elég volt párt pedig ellenzi Szerbia belépését az Európai Unióba, de ez nem azt jelenti, hogy az Európával történő integráció ellen vagyunk, nem jelenti, hogy ellenezzük a gazdasági, kulturális, oktatási vagy más integrációt. Ugyanakkor Boris Tadić is, én is, Ana Pejić is egyet értünk abban, hogy Koszovó Szerbia elidegeníthetetlen része, és érdemes azért harcolni, hogy ez így is maradjon.”

Boris Tadić ismét maga mögött hagyta a politikai nyugdíjas életet, és újra belépett a szerbiai közéletbe. A választások kiírása előtt olyan hírek is megjelentek, hogy a Szociáldemokrata Párt a Szerbia az erőszak ellen listához csatlakozna, ám ezek a tárgyalások dugába dőltek. Végül az Elég volt mozgalomhoz és az Elrabolt csecsemők mozgalomhoz csatlakozott a Boris Tadić vezette párt. Igaz, maga Boris Tadić csak a lista 249. helyén szerepel, így nem lesz belőle parlamenti képviselő, jelenléte azonban vonzó lehet az elképzeléseivel szimpatizálók számára. A politikus közölte, listájuk azért kapta a Jó reggelt, Szerbia nevet, hogy végre Szerbiában is felébredjenek az emberek, és végre felkeljen a nap.

„Hogy változtassunk azokon a dolgokon, amelyeknek meg kell változniuk, hogy javítsunk a társadalmon, de hogy kiharcoljunk bizonyos alapvető kérdéseket is, amelyekről egyetlen normális ország sem mondhat le. Ilyen a területi egység, az identitás megőrzésének a kérdése egy nemzet, jelen esetben a szerb nemzet számára, de harcolunk a többi, Szerbiában élő nemzeti közösség jogaiért is, számunkra ez fontos, és ez emberi jogi kérdés is, amelyekért egész életünkben kiálltunk.”

Az elrabolt csecsemők kérdése évtizedek óta nem hagyja aludni az édesanyákat. Sokáig erről nem lehetett beszélni, sokan féltek, hogy bajuk esik, másoknak nem hitték el, amikor arra panaszkodtak, hogy attól tartanak, kisbabájuk nem halt meg, hanem elrabolták és eladták. Az utóbbi években azonban egyre többet hallani erről, és egyre többen vélik úgy, hogy ezek az édesanyák nem a kisbabájuk elvesztése miatt érzett fájdalmat akarják így enyhíteni, hanem igazat beszélhetnek. Az Elrabolt csecsemők mozgalom most a Jó reggelt, Szerbia listán indult, hogy még nagyobb figyelmet kapjon az eltűnt kisbabák ügye.

„Én leszek az, aki – remélhetőleg a kollégák segítségével – a szociális politikát fogom emlegetni, vagyis azt, hogy nézzünk szembe a múlt legnagyobb bűncselekményével, az újszülöttek elrablásával. Elég szép számban támogattak minket az emberek, és most végre a politikusoktól is. Remélem, hogy ez a kezdet. Az a célunk vagy az a feladatunk, hogy megnyissuk ennek az országnak a levéltárait. Megnyitni a levéltárakat, mert az archívumokban ott van, hogy hol van a gyerekem, hol vannak a gyerekeink, és hol vannak a múlt hibái.”

A 2022-es választásokon az Elég volt mozgalom a Szuverenisták nevű listán indult, míg a Szociáldemokrata Párt az Újpárttal lépett koalícióra. Egyik lista sem jutott be a parlamentbe. 2020-ban a Szociáldemokraták bojkottálták a választást, míg a Szuverenisták nem szereztek elég szavazatot a parlamentbe jutáshoz. 2016 és 2020 között viszont mindkét párt a parlament ellenzékét erősítette, és a következő időszakban hasonló szerepre készülnek.

Választások 2023
Boris Tadić
Szociáldemokrata Párt

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.