Ugrás a tartalomra

Listabemutató: Muszáj másként

2023.12.13
16:53
2024.04.17
13:32
Forrás
Pannon RTV
December 17-én előrehozott parlamenti választások lesznek Szerbiában. A sorozatunkban megismerhetik a voksoláson induló jelöltlistákat. Muszáj másként – ezzel a két szóval indokolta Čedomir Jovanović, hogy visszatér a politikába.

Muszáj másként - ez a két szó lett a listájának a neve is, amelyet tizenhetedikként hirdetett ki a Köztársasági Választási Bizottság.

Tudjuk, hogy a politikában mindenki mindenkinek hazudik, mindenki mindenki más ellen van, és csak kevesen vannak, akik ne társulnának bárkivel – így foglalta össze Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke a szerbiai politikáról vallott nézeteit. Mint mondta, most ismét választások lesznek, és ezek hátterében is az előbb összefoglalt gondolat áll. Rámutatott, hogy a választásokat Dragan Đilas kezdeményezte, mert már nem tudott mit kezdeni azzal, hogy ismét tönkretett egy ellenzéki tüntetéssorozatot, Aleksandar Vučić köztársasági elnök pedig azért fogadta el ezt a kezdeményezést, mert sokadik alkalommal tarthat választást csak azért, hogy semmi se változzon az országban. Mindezt pedig az évek óta aktívan nem politizáló Čedomir Jovanović nem nézhette szó nélkül.

Čedomir Jovanović, köztársasági parlamenti listavezető, Čedomir Jovanović – Muszáj másként: „Visszatértem. Megvan mindenem, ami kell. Itt van Jelena, a feleségem, amikor ő velem van, akkor vagyok a legerősebb, és akkor tudok győzni. Sok ember van, akivel szeretnék beszélni, aki iránt felelősséget érzek, és akinek hallania kell, amit mondani akarok.”

Ígéretei szerint sem a kampány során, sem a választást követően nem fog kímélni senkit, a most kormányzó pártoknak, de az ellenzéknek is el fogja mondani, amit őszintén gondol róluk, illetve a politikájukról.

„Nem lesz semmiféle kompromisszum. Semmilyen. Repüljön, aminek repülnie kell, hulljon le, aminek le kell hullania. De Szerbia december 18-án egy olyan nép ország kell, hogy legyen, amely nem él gyáva életet, amelynek minden nehézség ellenére van ereje újra talpra állni, amelyik képes szembenézni a koszovói nemzettársaival, és élhető életet ígérni nekik, amely képes Albin Kurtinak azt mondani, hogy álljon le a politikájával, a világnak pedig azt üzenni, hogy nem érezzük magunkat alsóbbrendűnek, és hogy itt gyakran sokkal több Európa van, mint ott, ahol mi ebben a pillanatban sikertelenül keressük.”

A Muszáj másként listán 173 név szerepel, jelentős részük a húszas éveiben járó fiatal. Čedomir Jovanović célja, hogy elérje, Szerbia megőrizze a békét, és az utóbbi húsz évben született, illetve a jövőben születő gyerekek békében szülessenek meg, és legyenek végre ők az első generáció Szerbiában, amely békében tudja leélni is az életét, és ne kelljen megtudniuk, mi az a háború, a nélkülözés, a bombázás.

„Nekünk már régóta nincsenek témáink a politikában, amelyekről felelősségteljesen gondolkodnának, amelyekre felelősségteljesen válaszolnának, és amelyekért a végén esetleg meg kell fizetni. Akkor mire is kell válaszolni ezen a választáson? A választás a legkomolyabb dolog, amit egy nép tesz. Ez egy lehetőség arra, hogy az embereknek elmondjuk az igazságot, hogy támogatást kérjünk tőlük ahhoz, amit meg kell tenni annak érdekében, hogy jobb és rendezettebb legyen az életünk, és hogy elhárítsunk bizonyos fenyegetéseket. Számomra egyértelmű, hogy melyek ezek a témák”

 A fontos feladatok és témák között a politikus a koszovói helyzet rendezését, Szerbia európai integrációjának a kérdését, a belső ellentétek felszámolását, a stabilitás megőrzését nevezte.

Čedomir Jovanović a 2022-es parlamenti választáson nem indult, 2020-ban pedig az általa vezetett lista a szavazatoknak csupán a 0,32 százalékát szerezte meg. A politikus 2016 és 2020 között viszont köztársasági parlamenti képviselő volt, miután a hét évvel ezelőtti választáson az általa vezetett Liberális Demokrata Párt Boris Tadić szociáldemokratáival, valamint a Vajdasági Szociáldemokrata Ligával közösen indulva 13 mandátumot szerzett.

listabemutató
Muszáj másként
Liberális Demokrata Párt
Čedomir Jovanović
Dragan Đilas
Aleksandar Vučić
Boris Tadić
Vajdasági Szociáldemokrata Liga

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.