Ugrás a tartalomra

Listabemutató: Néppárt – Biztos választás. Komoly emberek

2023.12.06
18:34
2024.04.17
13:11
Forrás
Pannon RTV
December 17-én előrehozott parlamenti választások lesznek Szerbiában. A sorozatunkban megismerhetik a voksoláson induló jelöltlistákat. A Néppárt tavaly még koalícióban indult az előrehozott parlamenti választáson, idén önállóan száll versenybe.

Vuk Jeremić pártelnök szerint az előrehozott parlamenti választásokon pártja okozza majd az egyik legnagyobb meglepetést. A lista, amely a Néppárt – Biztos választás. Komoly emberek – Vuk Jeremić, Sanda Rašković Ivić, Siniša Kovačević, Vladimir Gajić, Marina Lipovac Tanasković nevet viseli, tizenegyes számmal szerepel majd a szavazólapon december 17-én.

A Néppárt tavaly még koalícióban indult az előrehozott parlamenti választáson, idén azonban önállóan száll versenybe. Vuk Jeremić pártelnök közölte, szerette volna, ha a mostani választáson az államalkotó, jobboldali nézeteket valló ellenzék együtt indul, erre azonban nem került sor, de az nem a Néppárton múlt. A közös fellépés minden felet megerősített volna, de ha már nem így alakult, akkor a Néppárt készen áll arra, hogy a közös, jobboldali célokat egyedül is megvalósítsa.

 Vuk Jeremić, köztársasági parlamenti listavezető, Biztos választás. Komoly emberek lista: „A Néppárt az egyetlen olyan ellenzéki párt ezen a választáson, amely önállóan indul, tehát voltaképpen koalícióban a néppel. Az egyetlen ellenzéki párt vagyunk, amely önállóan gyűjtötte az aláírásokat, tehát, ahogy mondani szokás: gyalogosan és tisztességesen, amire nagyon büszke vagyok.”

Vuk Jeremić 2007 és 2012 között Szerbia külügyminisztere volt, 2012 és 2013 között pedig az ENSZ Közgyűlésének az elnöke. Elmondható tehát, hogy a világpolitikát érintő kérdésekben nem járatlan, és Szerbia külpolitikáját is figyelemmel kíséri. Véleménye szerint Szerbiának nem kellene állást foglalnia a nagyhatalmak közötti kérdésekben, hanem semlegesnek kell maradnia.

„Szerbiának nem kell részt vennie a nagyhatalmak 21. századi háborúiban, ez pedig azt jelenti, hogy nem kell olyan katonai szövetségekbe sem belépnünk, mint a NATO, hanem meg kell őriznünk a katonai semlegességet. Szerbiának politikailag is semleges országnak kell maradnia, ez pedig azt jelenti, hogy nem kell bevezetnie szankciókat a világ egyetlen országa ellen, így Oroszország ellen sem, kivéve azokat, amelyeket az ENSZ Biztonsági Tanácsa is elfogad. A Néppártra leadott szavazat a Szerbia katonai és politikai semlegességére leadott biztos szavazat.”

A listavezető szerint nemcsak a nagyhatalmi vitákat kell elutasítani, hanem azt a nyomásgyakorlást is, amely Szerbiát éri, amikor Koszovóról, a Koszovóval fenntartott kapcsolatról van szó. Mint mondta, ha Koszovó függetlenségének az elismerése Szerbia uniós csatlakozásának a feltétele, akkor erre nemet kell mondani. Az uniós csatlakozási folyamat úgyis csak csigatempóban halad. Hozzátette: Szerbia nem kell, hogy az EU tagja legyen, elég, ha az európai gazdasági térség tagjává válik, ez ugyanis jelentősen javítana az ország gazdasági helyzetén.

 Vuk Jeremić, köztársasági parlamenti listavezető, Biztos választás. Komoly emberek lista: „Ez a választás történelmi jelentőségű Szerbia számára. Ez az utolsó lehetőség arra, hogy elutasítsuk a Koszovó függetlenségére vonatkozó francia–német tervet. A Néppárt határozottan és egyértelműen ellenzi a Koszovó függetlenségére vonatkozó francia-német tervet. Mi biztos választás és komoly emberek vagyunk Szerbia számára.

Nemcsak politikai ígéretei vannak a listának, hanem nagyon komoly környezetvédelmi elképzelései is, például határozottan megtiltaná a lítiumbányászatot az országban.

Dušan Tufegdžić, köztársasági parlamenti képviselőjelölt, Biztos választás. Komoly emberek lista: „Ha a környezetvédelemről beszélünk, akkor honnan vesszük a jogot, hogy egyáltalán beszéljünk a lítiumkitermelésről? Honnan van jogunk arra, hogy valami olyasmiről beszéljünk, amelynek során kibányásszák a karbonatitot, amelyet aztán kénsavval kezelnek? És senki nem tudja kiszámolni, mennyi szén-dioxid szabadul fel és jut a légkörbe. Senki nem tudja ezt kiszámolni, miközben zöldenergiáról és megújuló energiaforrásokról beszélünk. Egyszerűen olyan helyzet áll majd elő, hogy a Mačvai Körzetből 300 ezer ember költözne el, ha ez megtörténne, de nem fog megtörténni. Az RTS-en ezt ritkán lehetett hallani, de naponta 1000-1100 tonna kénsavat akarnak felhasználni, vagyis több mint 350 ezer tonnát évente. Ezek már atombombák. Ki fogja ezt szállítani? Hogyan? Ezeken a síneken, amik léteznek? Vagy bármelyik másikon? Vagy az utakon? Hogyan?

A 2022-es választáson a Néppárt számos koalíciós partnerrel együtt indult a Marinika Tepić - Együtt Szerbia győzelméért nevű listán. A parlamentbe kerülve azonban már külön koalíciót hozott létre, amelynek nyolc képviselője volt. A Néppárt elnöke és listavezetője arra számít, hogy pártja lesz a választások egyik legnagyobb meglepetése, és önállóan is képes lesz frakciót alakítani. 

Néppárt – Biztos választás. Komoly emberek
Néppárt
Biztos választás. Komoly emberek
Vuk Jeremić

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.