Ugrás a tartalomra

Ma folytatódik a Belgrád-Pristina párbeszéd

2023.05.02
10:50
2023.05.02
15:49
Forrás
Szerbiai RTV, Tanjug, Instagram
Ma találkozik Aleksandar Vučić és Albin Kurti Brüsszelben, a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd újabb fordulójában.

A szerb államfő és a koszovói kormányfő mellett az európai uniós képviselők is részt vesznek. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Miroslav Lajčak, az Európai Unió párbeszéddel megbízott képviselője közös megbeszélést tart a két politikussal.

A tárgyalás 18 órakor kezdődik. Előzetes bejelentések szerint a brüsszeli megbeszélésen szó lesz a Belgrád és Pristina viszonyának normalizálásról szóló megállapodás végrehajtásáról, az eltűnt személyekről és a koszovói Szerb Községek Közössége statútumának első tervezetéről.

Belgrád továbbra is kitart eddigi álláspontja mellett, miszerint a legfontosabb feladata a koszovói félnek, hogy alakuljon meg a Szerb Községek Közössége. Az elmúlt napokban ennek kapcsán többen is felhívást intéztek Albin Kurtihoz. Nemcsak Miroslav Lajčak, az EU párbeszéddel megbízott képviselője, hanem az USA is.

Petar Petković, a Koszovó-ügyi iroda igazgatója pedig úgy nyilatkozott, hogy a koszovói miniszterelnöknek nincs joga sem megengedni, sem megtagadni bármit, ha a Szerb Községek Közösségéről van szó. A mostani brüsszeli tárgyalás egyébként a felek közötti harmadik egyeztetés, akik legutóbb Ohridban találkoztak. Az Európai Külügyi Szolgálat bejelentése szerint a megbeszélések után Josep Borrell sajtótájékoztatón számol be a részletekről.

Egy szakértői csapat mutatja be a Szerb Községek Közössége statútumának első tervezetét - nyilatkozta Miroslav Lajčak a horvát Hina hírügynökségnek. Az Európai Unió párbeszéddel megbízott képviselője elmondta, hogy olyan statútumra lenne szükség, amely a belgrádi és a pristinai fél számára is elfogadható, valamint az európai normáknak is megfelel. Lajčak hozzátette, hogy most nyernek először betekintést a szakértői csapat munkájába. A csapat négy Koszovóban állomásozó emberből áll, akiket hivatalosan a pristinai kormány foglalkoztat, azonban a többségében szerbek lakta községek javasolták őket a pozícióra.

Elvárások nélkül tekint Aleksandar Vučić és Albin Kurti mai brüsszeli találkozójára a szerb miniszterelnök. Ana Brnabić újságírói kérdésre válaszolva Mostarban azt mondta, egyelőre nem világos számára, hogy a mostani találkozó hogyan változtatna bármin is Belgrád és Pristina kapcsolatának normalizációjában, amikor a brüsszeli megállapodás aláírása óta nem teljesített semmit a koszovói fél. Sőt, folyamatosan megsérti az egyezmény pontjait. Az elmúlt időszak történései sem előremutatók - tette hozzá a szerb kormányfő. Példaként említette az áprilisi észak-koszovói választásokat, a 2022-es népszavazás körüli gondokat, és a Koszovó északi részén lévő hatósági emberek elbocsátását.

Ana Brnabić, miniszterelnök, Szerbia: „A mai nappal kapcsolatban nincsenek elvárásaim. Igyekszünk továbbra is toleránsak maradni, továbbra is fenntartani a békét és egyfajta stabilitást, annak ellenére, hogy Priština próbálja destabilizálni a helyzetet.”

Habár Nyugaton minden nagy ember ellenünk van, a jog és az igazságosság a mi oldalunkon áll - mondta közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében Aleksandar Vučić úton Brüsszel felé.

A szerb államfő nehéz tárgyalásra számít. Azonban, ami szavai szerint fontosabb, az az, hogy minden nyomás ellenére a szerbek megőrizzék a szabadságukat.

Brüsszel
Belgrád-Pristina
Albin Kurti

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.