Ugrás a tartalomra

Ma kiderül, ki lesz Szerbia kormányfője (videó)

2017.06.15
14:55
Aleksandar Vučić Szerbia államfője hamarosan közzéteszi a kormányalakító nevét
Aleksandar Vučić Szerbia államfője hamarosan közzéteszi a kormányalakító nevét. Ezzel véget ér a többhónapos találgatás, amely Vučić elnökké választása óta zajlik. A mostani lesz Szerbia 15. kormánya 1990 óta, amikor az országba bevezették a többpártrendszert. Délután hat órakor jeleneti be Aleksandar Vučić, hogy kinek szavaz bizalmat a kormányalakításra. A közvélemény hónapok óta találgatja, hogy ki követi majd Vučićot a kormányfői poszton. Az utóbbi hetekben már csak három lehetséges jelöltet emlegetett a sajtó. A legesélyesebbnek Ana Brnabić államigazgatási és helyi önkormányzati minisztert tartják. A másik két jelölt Ivica Dačić külügyminiszter és Miloš Vučević, Újvidék polgármestere. Persze meglepetés is lehet.



Miután ismertetik a kormányalakítással megbízott személy nevét, elkezdődik a kormányalakítási eljárás a köztársasági parlamentben. Az új kormány akkor alakul meg, amikor a képviselőház azt egyszerű többséggel megszavazza. Ez után a kormány tagjai lerakják az esküt és ettől számítva kezdődik a négyéves mandátumuk. Az 1990-es rendszerváltás óta a most alakuló kormány lesz sorrendben a 15-ik. Szerbia alkotmánya és törvényei szerint a kormány az ország legfelsőbb végrehajtó szerve. Feladatai közé tartozik a köztársasági parlament által elfogadott törvények és más jogi előírások végrehajtása.
Aleksandar Vučić
sajtótájékoztató
kormányfő

Most

21:59, Frissítve: 22:34

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.
17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.