Ugrás a tartalomra

Ma teszik le esküjüket a képviselők a magyar Országgyűlésben

2018.05.08
07:59
2024.03.19
08:33
Forrás
MTI, hirado.hu
A törvényhozás alakuló ülésén Áder János államfő negyedszer kéri fel kormányalakításra Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP listavezetőjét.

Az áprilisi parlamenti választáson mandátumot szerzett képviselők eskütétele az államfő köszöntőjével kezdődik, később Áder János felkéri a korelnököt és a korjegyzőket az ülés vezetésére, majd a megválasztott képviselők döntenek az alakuló ülés napirendjéről. A Ház meghallgatja Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke és Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke beszámolóját az országgyűlési választásról. A parlament vita nélkül határoz a választási beszámolókról, majd a korelnök bejelenti a képviselőcsoportok megalakulását. Titkos szavazással megválasztják az Országgyűlés elnökét, majd nyílt voksoláson döntenek az alelnökökről és a jegyzőkről.

A 199 fős parlamentben a Fidesz-KDNP 133, a Jobbik 26, az MSZP-Párbeszéd 20, a Demokratikus Koalíció 9, az LMP 8, az Együtt 1 mandátumot szerzett, további 1 képviselő függetlenként dolgozik és ugyancsak 1 képviselője lesz a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának.

A magyar Országgyűlés alakuló ülése idején Budapesten a Kossuth tértől nem messze, az Alkotmány utcánál néhány tucatnyi tüntető gyülekezett. Korábban többen jelentettek tüntetéseket és demonstrációkat, ezért a rendőrség és a TEK is biztosítja az Országgyűlés alakuló ülésének zavartalanságát. Az alakuló ülés idejére a Terrorelhárítási Központ lezárja a Kossuth teret és a környező utcákat. Az intézkedést azzal indokolják, hogy az érintett területen védett személy tartózkodik, illetve közlekedik, továbbá az üléssel kapcsolatos programok egy része kiterjed a térre is.

képviselők
magyar Országgyűlés
eskü

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.