Ugrás a tartalomra

Ma van a Vihar hadművelet évfordulója

2023.08.04
07:35
2023.08.04
14:50
Forrás
Pannon RTV
1995. augusztus 4-én mintegy kétezer szerb vesztette életét, vagy tűnt el, több mint 220 ezret pedig elűztek szülőhelyéről a Vihar, vagyis az Oluja hadművelet során.

Ezen a napon Horvátországban a győzelmet ünneplik, Szerbiában és a Boszniai Szerb Köztársaságban viszont az áldozatokra emlékeznek. 1995. augusztus 4-én mintegy kétezer szerb vesztette életét, vagy tűnt el, több mint 220 ezret pedig elűztek szülőhelyéről a Vihar, vagyis az Oluja hadművelet során.

Az áldozatokra való emlékezés központi ünnepségét, első alkalommal, a Boszniai Szerb Köztársaságban, Prijedorban rendezik meg. A megemlékezésen Aleksandar Vučić szerb államfő is részt vesz.

„Nekünk szerbeknek tisztelettel kell lennünk mások áldozataival szemben, és valóban igyekszünk ezt megtenni, kimondani, hogy tiszteljük a horvát és a bosnyák áldozatokat. De ne akarják, hogy elfelejtsük a szerb gyerekeket, akiket csak azért öltek meg, mert szerb kereszt- és családnevet viseltek. Ne akarjátok, hogy lemondjunk otthonainkról és nevünkről, mert ezt nem tesszük meg."

Vihar hadművelet

Most

14:04, Frissítve: 14:12

Elhunyt Czakó Gábor, író

A vajdasági gyökerekkel is rendelkező, Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.