Ugrás a tartalomra

Macron: Nem állunk háborúban Oroszországgal, de kiállunk Ukrajna mellett

2022.05.09
20:40
2022.05.09
20:48
Forrás
hirado.hu, MTI
A lehető leggyorsabban le kell zárni az Ukrajna ellen indított orosz háborút - mondta a francia elnök.

Nem állunk háborúban Oroszországgal, de kiállunk Ukrajna függetlensége, önállósága és a területi egysége mellett, miközben arra törekszünk, hogy visszaállítsuk a békét a kontinensen – jelentette ki Emmanuel Macron, az Európai Unió Tanácsának elnökségét betöltő Franciaország elnöke hétfőn Strasbourgban. Macron, az „Európa jövője” címmel megrendezett konferenciasorozat záróeseményén elmondott beszédében kijelentette: a lehető leggyorsabban le kell zárni az Ukrajna ellen indított orosz háborút, és az ukrán nép segítségére kell sietni.

Hangsúlyozta: egyedül Ukrajna feladata, hogy meghatározza az Oroszországgal folytatott tárgyalások feltételeit, Európa kötelessége az, hogy kiálljon Ukrajna mellett, és elősegítse a fegyverszünetet. Meg kell őrizni a békét az európai kontinensen, el kell kerülni az ellenségeskedés bármifajta elmérgesedését – tette hozzá.

A francia elnök emlékeztetett, az Európai Unió példátlan szankciókat fogadott el, hogy „elapassza a háborút finanszírozó orosz forrásokat”. Hangsúlyozta, hogy az EU-nak függetlenebbnek kell lennie a fosszilis energiától, és ki kell használnia az atomenergia, valamint a fenntartható energiaforrások lehetőségeit a karbonsemlegesség megvalósítása érdekében.

Emmanuel Macron
Ukrajna
Háború Európáért

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.
07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.