Ugrás a tartalomra

Magyar-egyiptomi megállapodás született a szuezi különleges gazdasági övezet közös hasznosításáról

2023.02.28
18:43
Forrás
MTI
Magyarország és Egyiptom kormánya megállapodást írt alá a szuezi különleges gazdasági övezet közös hasznosításáról, amelynek nyomán magyar vállalatok kedvezményes körülmények mellett indíthatnak ott beruházásokat.

Ezt közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kedden Kairóban.

    A tárcavezető a magyar-egyiptomi üzleti fórumon hangsúlyozta, hogy a felek mára minden szükséges előfeltételét megteremtették a sikeres együttműködésnek a két ország cégei között.
    Felszólalásában ezzel kapcsolatban öt területet sorolt fel: a politikai, a jogi és a pénzügyi feltételeket, az emberek közötti kapcsolatok erősítését, illetve hogy legalább egy zászlóshajó-projekt megvalósuljon.
    A politikai feltételek kapcsán leszögezte, hogy a két ország között nincsenek nyitott ügyek, ráadásul a stratégiai partnerségi megállapodás is létrejött. "Mindkét ország kihangsúlyozza a béke fontosságát a jelenlegi körülmények között, illetve a szuverenitást és a nemzeti érdeket képviseljük" - mondta.
    Ezután a jogi körülményekről beszélt, mondván, hogy szilárd alapra van szükség az együttműködéshez, és kitért arra is, hogy ennek biztosításán felül ma egyezményt írtak alá arról, hogy a magyar cégeknek hozzáférést adjanak a szuezi különleges gazdasági övezethez.
    Szijjártó Péter a pénzügyi feltételeket illetően arra emlékeztetett, hogy az Eximbank százmillió eurós hitelkeretet nyitott a vállalatközi kapcsolatok támogatására.
Negyedik pontként leszögezte, hogy szükség volt egy zászlóshajó-projektre, ami további lehetőségeket nyithat meg, ez pedig az volt, hogy a magyar közlekedési ipar a valaha volt legnagyobb rendelését kapta az egyiptomi vasúttársaságtól. Ennek keretében 1350 vasúti kocsit szállítanak az észak-afrikai országba.
    Végül érintette az emberek közötti kapcsolatokat is, például az idegenforgalom és a felsőoktatás terén. Aláhúzta, hogy hetente 17 járat közlekedik a két ország között, a kormány pedig évi 200-ra emelte az egyiptomi hallgatók számára fenntartott ösztöndíjas helyek számát a hazai egyetemeken.
    "Büszkén jelenthetjük tehát, hogy amit a kormányoknak meg kellett tenniük, azt meg is tették, úgyhogy most már a vállalatokon és az üzletembereken múlik, hogy hogyan váltják ezt nyereségre" - fogalmazott.
    Illetve hozzátette, hogy a látogatásra világszínvonalú magyar technológiát képviselő, például vízgazdálkodási, infokommunikációs és közlekedési cégek vezetői kísérték el, akik remélhetőleg gyümölcsöző találkozókat bonyolítanak le az egyiptomi vállalatokkal.
    A miniszter emellett aláhúzta, hogy a jelenlegi helyzetben felértékelődött a megbízható, kiszámítható partnerségek jelentősége biztonsági szempontból is, a kölcsönös tiszteleten alapuló magyar-egyiptomi együttműködés pedig éppen ekként jellemezhető.
    "Soha nem az volt a szándékunk, hogy elmondjuk a másiknak, hogy hogyan éljék az életüket (.) Nagyra értékeljük Egyiptom erőfeszítéseit, amelyek hozzájárulnak Magyarország és az egész közép-európai régió biztonságához azáltal, hogy megállítják az illegális migrációs hullámokat" - jelentette ki.
    Az üzleti fórumon 21 magyar és 65 egyiptomi cég vett részt, egymással összesen 121 vállalatközi találkozót folytatva le.

Szuezi-csatorna
Szijjártó Péter
Egyiptom
Magyarország

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.