Ugrás a tartalomra

Magyarországon az átlagfogyasztás felett piaci árat kell fizetni a gázért és áramért

2022.07.13
18:17
Forrás
Pannon RTV, MTI
Az Európában tapasztalható nehéz energiahelyzet miatt a magyar kormány energia vészhelyzetet hirdetett.

A magyar kormánykabinetek vezetőinek ülése után Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatón ismertette a döntéseket, amelyek Magyarország energiabiztonságát hivatottak szavatolni az elkövetkező őszi-téli időszakban. Az intézkedések augusztusban lépnek érvénybe. Ezek szerint a magyar belföldi gázkitermelést 1,5 millió köbméterről 2 millióra fokozzák, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter további külföldi beszállítók felkutatására kap felhatalmazást, kiviteli tilalmat vezetnek be az energiahordozókra, fokozzák a szénbányászatot, a Mátrai hőerőmű blokkjait beindítják, valamint a paksi atomerőmű üzemidejét meghosszabbítják. A kormány által bevezetett rezsicsökkentés megvédése érdekében a polgárokat a fogyasztás csökkentésére kérik. A csökkentett áram és gázárak augusztustól csak a magyarországi átlagfogyasztás mértékéig terjednek ki.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Magyarország: Magyarországon az átlagos havi fogyasztás sávhatára villamosenergiánál 210 kilowatt per hónap, földgáznál pedig 144 köbméter havonta. Ez éves mértékben 2523 kilowattóra, földgáz esetén pedig 1729 köbméter. Ez tehát azt jelenti, hogy a háztartások háromnegyedét nem érinti a változás, a háztartások háromnegyede az átlag alatt fogyaszt. Az egynegyed számára is fennmarad a rezsicsökkentett ár az átlagos fogyasztás mértékéig, de efölött piaci árat kell, hogy fizessenek.

A nagycsaládosok továbbra is kedvezményesen kaphatják a gázt - közölte a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos a Kormányinfón. Németh Szilárd azt mondta, hogy a rezsicsökkentést továbbra is fenntartják az átlagfogyasztásig, afölött azonban piaci árat kell fizetni a gázért és a villanyért. A nagycsaládosoknak jelenlegi is van kedvezményes fogyasztási limitjük, ami megmarad a jövőben is - tette hozzá. Egy háromgyermekes család ezentúl évente nem 1729 köbméterig, hanem 2329 köbméterig veheti igénybe a kedvezményt. Minden további gyerek után 300 köbméterrel emelkedik a limit. A villamos áramnál ilyen kedvezmény nincs - mondta.

Magyarország
Orbán Viktor
Gulyás Gergely

Most

21:59, Frissítve: 22:34

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.
17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.