Ugrás a tartalomra

Magyarországon tárgyal ma a svéd kormányfő

2024.02.23
11:16
2024.02.23
11:29
Forrás
Pannon RTV
Ulf Kristersson Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel találkozik Budapesten.

A téma a svédek NATO-csatlakozása. Svédország másfél éve adta be csatlakozási kérelmét, viszont Törökország és Magyarország nem hagyta ezt jóvá, ugyanis Budapest elvárta, hogy Svédország tisztázza azokat a támadásokat és lejárató kampányokat, amelyeket éveken át indított Magyarország ellen. Orbán Viktor múlt heti évértékelőjén azonban közölte, a svéd miniszterelnökkel fontos lépéseket tettek, hogy a bizalmat visszaépítsék, ezért a parlament hamarosan jóváhagyhatja Svédország NATO-csatlakozását. Az Országgyűlés a tervek szerint hétfőn szavaz a dokumentum ratifikációjáról.

Svédország egyébként azután hagyott fel több évtizedes semlegességével, hogy Oroszország inváziót indított Ukrajna ellen. A témáról Orbán ma reggeli rádióinterjújában is beszélt. Azt mondta, értékrendbeli különbségek vannak Magyarország és Svédország között, de ezek kezelhetők. A magyar kormányfő kifejtette: voltak függőben lévő katonai, fegyverzeti kérdések, és azt mondta a kormánypárti frakciónak, érti az ellenállást és indokoltnak is tartja, de adjanak időt számára a bizalom kiépítésére.

Svédország
NATO-csatlakozás

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.