Ugrás a tartalomra

A Magyarországról szóló vita kedden kezdődött Strasbourgban

2018.09.12
12:05
2024.03.19
08:42
Forrás
Pannon RTV
A vita a késő délutáni órákban zajlott.

Judith Sargentini holland EP-képviselő indoklásában azt mondta, a kérdés az, hogy a tagországok tiszteletben tartják-e, amit vállaltak. Orbán Viktor magyar miniszterelnök pedig felszólalásában elmondta, a Sargentini-jelentés sérti Magyarország és a magyar nép becsületét.

Judith Sargentini felszólalásával kezdődött a Magyarországról szóló vita kedden az Európai Parlamentben. A zöldpárti képviselő elmondta, a Sargentini-jelentés felsorolja azokat az intézkedéseket, amelyek bizonyítják, hogy megvan a kockázata annak, hogy sérülnek az uniós értékek Magyarországon, a júniusi első vita óta pedig semmit sem javult a helyzet.

Judith Sargentini, képviselő, Európai Parlament: „A magyar kormány elnémította a független médiát, rövid pórázra fogta a tudományos élet képviselőit, korlátozza a kritikus gondolkodás kialakulását, a független bírák mozgásterét is megkötötte. Meghatározza, hogy mely egyházak működhetnek, melyek nem. A civil szervezetek működését ellehetetlenítik, akik segítenek a szegényeknek, a migránsoknak, a romáknak, a szélsőségesen nehéz helyzetű csoportoknak.”

Visszautasítom, hogy a bevándorlásparti erők fenyegessék, zsarolják, rágalmazzák Magyarországot és a magyar embereket – mondta felszólalásában Orbán Viktor. Vannak és lesznek még viták, mert a magyarok különbözőképpen gondolkodnak az európai kereszténységről, más nézeteket vallanak a migrációról, de a különbség nem adhat okot a megbélyegzésre és a kirekesztésre - emelte ki a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „Magyarország döntéseit a választók hozzák meg a parlamenti választásokon. Önök nem kevesebbet állítanak mint, hogy a magyar nem elég megbízható, hogy megítélje, mi az érdeke. Önök azt hiszik, hogy jobban tudják, hogy mi kell a magyar népnek, mint maguk a magyar emberek. Ezért azt kell mondanom, hogy a jelentés nem adja meg a kellő tiszteletet a magyar embereknek, ez a jelentés kettős mércét alkalmaz, visszaél a hatalommal, hatásköröket lép túl. Az elfogadás módja pedig sérti a szerződést.”

Magyarországot azért akarják elítélni, mert a magyar emberek döntöttek: nem akarnak bevándorlóország lenni - szögezte le Orbán Viktor kedden Strasbourgban.

Sargentini-jelentés
Strasbourg
Európai Parlament
Orbán Viktor

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.