Ugrás a tartalomra

Máltán már a tinédzserek is szavazhatnak

2018.03.06
10:20
2018.03.06
10:29
Forrás
MTI
Már 16 és 17 évesek is szavazhatnak. Több szervezet, például a máltai egyetemi hallgatók tanácsa nem támogatta a változtatást.

Tizennyolcról tizenhat évre csökkentette a máltai parlament a választásra jogosult állampolgárok korhatárát. A hétfő éjjel tartott szavazáson a törvényhozók egyhangúlag hagyták jóvá az alkotmány módosítást. Málta ezzel Ausztria után a második ország lett az Európai Unióban, ahol csökkentették a választójog korhatárát. Ebben a két országban már 16 és 17 évesek is szavazhatnak a 2019-es európai parlamenti választásokon. Bár a nagyobb politikai pártok egyetértésben kampányoltak a korhatár leszállítása mellett, több szervezet, például a máltai egyetemi hallgatók tanácsa nem támogatta a változtatást, mert szerintük a jelenlegi oktatási rendszerben nem készítik fel megfelelően a fiatalokat a választási részvételre.

Málta
választás
tinédzser
szavaz

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.