Ugrás a tartalomra

Már alkalmazzák a Belgrád és Priština közötti, személyi okmányokra vonatkozó megállapodást

2022.09.01
13:40
2022.09.01
13:47
Forrás
Szerbiai RTV
Megkezdődött a Belgrád és Priština közötti szóbeli megállapodás gyakorlati alkalmazása, amely a személyi okmányokra vonatkozik.

A megegyezés szerint Belgrád beszünteti a kísérő dokumentumok kiadását azok számára, akiknek Priština személyi igazolványt adott ki és Közép-Szerbiába szeretnének utazni. Cserébe az albán fél nem teszi kötelezővé a koszovói személyi igazolványt azok számára, akiknek Belgrád már kiadott ilyen dokumentumot, tehát főként a tartományban élő szerbeknek.

A szerb fél ezzel elhatárolódik a koszovói személyi igazolványoktól és csupán a szabad mozgásra való tekintettel fogadja el őket. Az adminisztratív átkelőkön táblák tudatják az utazókkal, hogy ez nem Koszovó függetlenségének elismerése, és Szerbia továbbra sem tekint el az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozatától.

Pristina
dokumentum

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.